понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Бизнес коучът Петър Иванов за съвремения тип лидерство и важността на обратната връзка

Бизнес коучът Петър Иванов за съвремения тип лидерство и важността на обратната връзка

Кои са фундаменталните характеристики на добрия лидер? Да има визия, която да обрисува бъдещето в достатъчно ярки краски, за бъде почувствано и „видяно“ от хората, които да го последват. Да има „отворени уши“ и да търси обратната връзка, като се допитва до другите при формулирането на своята визия. При високи резултати винаги да изтъква екипа си, а при криза – да излиза напред и да поема отговорност.

Това е най-важното, на което се крепи доверието към един съвременен ръководител, категоричен е известният бизнес коуч, мениджър и лектор Петър Иванов. Той е и консултант по управление на екипи от разстояние, или виртуални екипи.

От 26 до 30 октомври Иванов е в София, като вчера говори по темата „Силата на лидерството“. На 1 декември пък той организира еднодневен семинар „Мениджмънт от разстояние“, съвместно с компанията за подбор и развитие на персонал C-Team.

В съвременните екипи всички са водачи, а лидерът е техен ролеви модел, като така и отговорността е споделена, обяснява бузнес гуруто.

Човек трябва да даде време на отделните личности в екипа да се изявят, да покажат какво кара „сърцето им да пее“, да бъдат на свой ред звезди – това е несложен процес, но малцина се заемат с това, отбелязва той.

При комуникацията днес пък винаги трябва да има обратна връзка – нещо, с което според него не повече от половината лидери и мениджъри у нас биха се похвалили, не на последно място и заради комплексите от тоталитарното ни минало.

Въпреки това Иванов е оптимист, че тенденцията да се обръща внимание на това се засилва. Тази култура на прозрачност се харесва на хората, убеден е той.

Иванов обобщава, че съвременната тенденция е за т.нар. лидер-слуга – човек, който ръководейки, се поставя в услуга на другите с цел екипа да функционира оптимално.

Бизнес коучът обяснява също, че в днешните компании от рода на „Гугъл“ е застъпена и ценена т.нар. култура, толерираща грешките. В съвременния динамичен бизнес трябва да се рискува, а рисковите стъпки, дори погрешни, да се ценят, тъй като прокарват пътища, казва той.

Иванов дава пример с големите фирми с утвърдена структура, които зараждат и отглеждат сами отделни ядра, в които цари атмосфера на стартъп, а хората са равнопоставени и създават нови идеи, общувайки динамично.

Чуйте целия разговор с Петър Иванов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …