понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Бившият съдия Кирил Николов за „развода“ с Темида и омерзението от системата

Бившият съдия Кирил Николов за „развода“ с Темида и омерзението от системата

Адвокатът и бивш съдия Кирил Николов гостува в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич и сподели, че си пази тогата на съдия след „развода“ с Темида. Той разкри и защо тогата на Темида му е била по мярка, но въпреки това се е отказал от нея, коментира свободата и несвободата сред магистратите, корупцията и основните проблеми на съдебната система – страхът и некомпетентността.

„17 години в Пловдив е много тежко. Бях добър съдия и това означава много неща. За да си позволя дързостта и нахалството да се самооценя така, разчитам на отзивите за работата ми, включително от подсъдими, които са лежали години наред в затвор след мои присъди“, заяви Николов.

„Една голяма част от моите клиенти са бивши мои подсъдими. Много е интересно. Бил съм наказателен съдия, а сега съм наказателен адвокат. Има едно обществено, а и специфично подценяване на обвиняемия и подсъдимия към хората, които ги съдят. В много голяма част те знаят какво са направили и са много чувствителни към това да проявяваш към тях човещина“, обясни бившият съдия.

„Аз не пасвам на никаква система, аз съм солов играч. Когато соловите играчи са обединени в система, тя иска да ги направи отбор“, смята Николов.

„Преди да напусна системата имаше у мен омерзение. То не е само у мен. Най-малко 2/3 от колегите са също омерзени – и съдии, и прокурори. В мой личен план това дойде от усещането, че започваме да се превръщаме в стадо. Дойде от усещането, че тази независимост, която ни е не само право по конституция, но и задължение и дълг, вместо да бъде байракът, под който да работим, става ценност, за която всеки ден трябва да се борим. И когато трябва да се бориш за нещо, което е част от природата ти, става изключително тежко“, сподели Кирил Николов.

Той призна, че се чувствал добре с Цацаров като посочи, че той е един изключително способен съдия и интелигентен човек с много изострен усет към казуса. „Той беше съдия, който може бързо, компетентно и смело да разреши един казус“, подчерта Николов.

„Дотолкова доколкото виждам във ВСС не ми харесва“, призна юристът. Той каза, че не се е карал с Цацаров и обясни, че не е имало конфликт между двамата.

„Несвободата за хората е далеч по-комфортна от свободата“, смята адвокатът и посочи, че, когато си свободен, хората го разбират и не рискуват да ти влияят, но заживяваш сред несвободни и виждаш как влияят на тях и не се чувстваш добре.

Той си спомни и за делото „Боскос“, по което съдебният състав е бил освиркан и коментира казуса.

Бившият съдия каза, че не са му предлагали повишение в замяна на определено решение и посочи, че „кучето скача според тоягата“. „Ако генерираш идеята, че си склонен, ще те търсят. Не съм бил викан никога на килимче, за да ми се каже какво трябва да направя, но моето обяснение за това е, че е ясно, че не бих склонил да взема подобно решение“, посочи юристът.

Той каза, че Лозан Панов изговаря неща, които безброй години са замитани и говори с езика на недоволните от системата и работещи в нея хора и за пръв път заедно с бившия правосъден министър изговаря ясно проблемите.

Според него корупцията е маргинален проблем в сравнение с други два много по-страшни проблема – страхливост и некомпетентност.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

3 коментара

 1. Огнен Иванчев, със типичния буфосинхронизъм в комунистическия хумор, кой си мислиш че обиждаш всъщност?

 2. borislav stoianov

  Огнен Иванчев – много некоректно е да коментираш по този начин колегата. А книжовния ти изказ го оставям без коментар.

 3. Огнен Иванчев

  Абе, Любче, абе Кулезич,
  Кой те излъга, излъга още подлъга, та покани тойзи ми ти правнонеслужащий нескопосник,
  кой не мой да говори на книжовен български език и в мозъка му вони на…..сама знаеш какво и който не може да се сети со целата си „правска кумпитентнуст“, че корупцията, от една страна, и страхливостта и некомпетентността –от друга, са двете страни на един медал(модел). Добре е направил човекът, че е станъл винарин…… виното има качеството да упоява и замъглява умът, че даже и съзнанието. Качество напълно резоноращо с манталитета на този господин: Вие госпожа Кулезич, чухте ли, получихте ли един-единствен конкретен, директен, незавоалиран отговор на някой от вашите много добре(впрочем както винаги, е почти винаги) зададени въпроси? Всичко което отговори хитрото момче беше витиевато, в стила на колегата му Цацарян. Че и примерът му с убийството беше на Червения площад….странно, защо не на жълтите павета или на Дондуков, или пред Народното събрание, или пред Съдебната палата, а точно на Червения площад…….и Вие, госпожа Кулезич……си замълчахте….(позорно)….Защото, в това съм сигурен, този „Червен площад“ в никакъв случай не е убегнал на иначе така острото Ви и будно внимание…..Знам, че сега, малко тъгувате за това интервю, което излезе не такова, каквото си го представяхте. И аз съм с Вас – тъгувам…….
  (…и за България, отива си, милата 🙁 )