петък , 20 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / Просто Диков / Бившият ректор на Медицинския университет с обяснения срещу обвиненията към него
rektormu

Бившият ректор на Медицинския университет с обяснения срещу обвиненията към него

Чувствам се зле и изключително потиснат от тази организирана атака, сподели в предаването „Просто Диков“ бившият ректор на Медицинския университет (МУ) Ваньо Митев.

Прокуратурата повдигна обвинения за безстопанственост и престъпления по служба срещу Митев на базата на одитен доклад на Министерството на образованието и науката, изпратен до нея. Той е разследван за командировки до екзотични дестинации, плащане на хонорари на роднини, нерегламентиран прием на чуждестранни студенти и редица други провинения.

Пред Сашо Диков той обясни, че изнесената му заплата от 8937 лв. включва и добавките, които се получават от всеки служител, а до нея се е стигнало след поредица увеличения – между 10 до 30% всяка година, на каквито подлежат заплатите и на всички останали служители.

Освен 100-те млн. лева, които съм оставил на университета в БНБ, през това време приходите бяха увеличени три-четири пъти, а целият стар сграден фонд и половината от общежитията на студентите бяха ремонтирани, похвали се Митев.

Относно пътуванията му до „екзотични точки“, той уточни, че те са от двата му мандата и са били съвсем официални командировки. Бившият ректор разказа, че в Доминиканската република например са посетили най-стария университет в Латинска Америка, като обясни и каква работа са свършили там.

По повод обвиненията, че е позволявал незаконен прием на чужденци само с тестове, без изпит по биология и химия, той отвърна, че по този параграф всички ректори трябва да идат на прокурор, тъй като това е практика от 20 години. В цяла Западна Европа студентите се записват свободно, подчерта той, като цитира и конкретни закони по казуса.

„Всички ректори се борят за чужди студенти, защото това са приходи. Затова и командировките не са безсмислени – само от една докарах 140 души студенти. Как иначе се увеличава боря на чуждите студенти четири пъти – като си седиш в кабинета и чакаш да дойдат“, добави по темата Митев?

За филиала на МУ във Швейцария, където български преподаватели да преподават на чужди студенти, той уточни, че това е „център за изнесено обучение“, който е имал разрешение от тогавашния министър на образованието, съгласуван е с икономисти, юристи и академичен съвет и всичко е било одитирано. Тогава бе законно, каза той.

Ваньо Митев обори и обвиненията, че е плащал хонорари на себе си и на свои роднини. Това са спечелени проекти, т.нар. проектно финансиране, обясни той.

„Написал съм 25 страници възражение, от които нищо не е взето. Скоростта на тези обвиненията за неща, които са рутинна практика, ме зашемети“, заклчи бившият ректор.

Вижте също

DIKOV_DARJAVA картинка

„Държавата според Стажанта“: Агентите на ДС, скандалът с директора Асен Александров и разследването срещу кмета на Пловдив

В традиционната рубрика „Държавата според Стажанта“ Диков коментира някои от абсурдите от последните дни. Сред …

3 Коментари

 1. ШАЙКА КОРУМПИРАНИ ДАЛАВЕРАДЖИИ

  проф. Виктор Златков ректор на Медицински университет – София
  проф. Генчо Начев директор СБАЛССЗ – „Света Екатерина”
  проф. Радослав Гърчев, МУ–София
  проф. Радомир Угринов, зам.-ректор Международна интеграция и проектно финансиране – МУ–София
  проф. Валентина Петкова, зам.-ректор Научна дейност – МУ–София
  проф. Андон Филчев, декан на Факултет по дентална медицина – МУ–София
  проф. Иван Митов, подсъдим Медицински факултет – МУ–София
  проф. Николай Данчев, декан на Фармацевтичен факултет – МУ–София
  проф. Цекомир Воденичаров, декан на Факултет по Общо здраве – МУ–София

 2. Тихомир Стоянов

  Нали не се познавате, бе.
  Лъжци!
  Уж в началото правите уговорка, че само по служба се познавате пък после се оказва, че Митев се обаждал на Диков да се хвали за открит филиал в Шеейцария.
  Дс се похвалиш и да споделиш лични чувства – познавате си се отвсякъде.
  Диков – продажник, най-накрая ти лъсна задникът

 3. Николай Михов

  Месечна заплата 8,937.00 лв. в Българуя + хонорари+участие в проекти+ командировки до екзотични дестинации.,.. Кога почива този човек?
  След като посети Домениканската република, колко студенти от там дойдоха да учат в Б-ия?
  Защо в Б-ия идват да учат студенти от други страни, а за Швейцария Проф. Ваньо Митев праща български преподаватели? Нали целта е студентите да идват в Б-ия?
  Оплаква се,че Прокуратурата организирала атака с/у него и действала бързо. Той,какво иска, да го разследват 20 години,ли? Прокуратурата си върши работата. БРАВО НА НЕЯ! НЕКА ВСЕ ТАКА ДА РАБОТИ!!
  Да видим,какво ще реши Съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *