неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Бившият ректор на Медицинския университет с обяснения срещу обвиненията към него

Бившият ректор на Медицинския университет с обяснения срещу обвиненията към него

Чувствам се зле и изключително потиснат от тази организирана атака, сподели в предаването „Просто Диков“ бившият ректор на Медицинския университет (МУ) Ваньо Митев.

Прокуратурата повдигна обвинения за безстопанственост и престъпления по служба срещу Митев на базата на одитен доклад на Министерството на образованието и науката, изпратен до нея. Той е разследван за командировки до екзотични дестинации, плащане на хонорари на роднини, нерегламентиран прием на чуждестранни студенти и редица други провинения.

Пред Сашо Диков той обясни, че изнесената му заплата от 8937 лв. включва и добавките, които се получават от всеки служител, а до нея се е стигнало след поредица увеличения – между 10 до 30% всяка година, на каквито подлежат заплатите и на всички останали служители.

Освен 100-те млн. лева, които съм оставил на университета в БНБ, през това време приходите бяха увеличени три-четири пъти, а целият стар сграден фонд и половината от общежитията на студентите бяха ремонтирани, похвали се Митев.

Относно пътуванията му до „екзотични точки“, той уточни, че те са от двата му мандата и са били съвсем официални командировки. Бившият ректор разказа, че в Доминиканската република например са посетили най-стария университет в Латинска Америка, като обясни и каква работа са свършили там.

По повод обвиненията, че е позволявал незаконен прием на чужденци само с тестове, без изпит по биология и химия, той отвърна, че по този параграф всички ректори трябва да идат на прокурор, тъй като това е практика от 20 години. В цяла Западна Европа студентите се записват свободно, подчерта той, като цитира и конкретни закони по казуса.

„Всички ректори се борят за чужди студенти, защото това са приходи. Затова и командировките не са безсмислени – само от една докарах 140 души студенти. Как иначе се увеличава боря на чуждите студенти четири пъти – като си седиш в кабинета и чакаш да дойдат“, добави по темата Митев?

За филиала на МУ във Швейцария, където български преподаватели да преподават на чужди студенти, той уточни, че това е „център за изнесено обучение“, който е имал разрешение от тогавашния министър на образованието, съгласуван е с икономисти, юристи и академичен съвет и всичко е било одитирано. Тогава бе законно, каза той.

Ваньо Митев обори и обвиненията, че е плащал хонорари на себе си и на свои роднини. Това са спечелени проекти, т.нар. проектно финансиране, обясни той.

„Написал съм 25 страници възражение, от които нищо не е взето. Скоростта на тези обвиненията за неща, които са рутинна практика, ме зашемети“, заклчи бившият ректор.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

4 коментара

 1. Много злоба и завист се извива вьрху този човек – а какво е направил всьщност? Забележителен мениджьр и учен е. Докарал е 100 млн. за университета и жадните за пари маргинали го атакуват, за да го елиминират и да имат лесен достьп до парите на университета! Жална Бьлгария!
  За МУ са най-жестоки последиците. Закриват изнесеното обучение, намаляват чуждестранните ни студенти….сриват 10-годишен труд с компроматчета и докладчета…
  За този човек МУ София беше кауза-още преди години, когато бившият декан Цанков се опита да го претопи в Софийския Университет, като го направи негов факултет. Тогава Митев беше начело на групата,която осуети този жалък опит за обезличаване на най-стария медицински университет в България. После, когато Митев стана ректор, го направи топ университет в България, с приходи за цялото му управление близо 100млн.

 2. ШАЙКА КОРУМПИРАНИ ДАЛАВЕРАДЖИИ

  проф. Виктор Златков ректор на Медицински университет – София
  проф. Генчо Начев директор СБАЛССЗ – „Света Екатерина”
  проф. Радослав Гърчев, МУ–София
  проф. Радомир Угринов, зам.-ректор Международна интеграция и проектно финансиране – МУ–София
  проф. Валентина Петкова, зам.-ректор Научна дейност – МУ–София
  проф. Андон Филчев, декан на Факултет по дентална медицина – МУ–София
  проф. Иван Митов, подсъдим Медицински факултет – МУ–София
  проф. Николай Данчев, декан на Фармацевтичен факултет – МУ–София
  проф. Цекомир Воденичаров, декан на Факултет по Общо здраве – МУ–София

 3. Тихомир Стоянов

  Нали не се познавате, бе.
  Лъжци!
  Уж в началото правите уговорка, че само по служба се познавате пък после се оказва, че Митев се обаждал на Диков да се хвали за открит филиал в Шеейцария.
  Дс се похвалиш и да споделиш лични чувства – познавате си се отвсякъде.
  Диков – продажник, най-накрая ти лъсна задникът

 4. Николай Михов

  Месечна заплата 8,937.00 лв. в Българуя + хонорари+участие в проекти+ командировки до екзотични дестинации.,.. Кога почива този човек?
  След като посети Домениканската република, колко студенти от там дойдоха да учат в Б-ия?
  Защо в Б-ия идват да учат студенти от други страни, а за Швейцария Проф. Ваньо Митев праща български преподаватели? Нали целта е студентите да идват в Б-ия?
  Оплаква се,че Прокуратурата организирала атака с/у него и действала бързо. Той,какво иска, да го разследват 20 години,ли? Прокуратурата си върши работата. БРАВО НА НЕЯ! НЕКА ВСЕ ТАКА ДА РАБОТИ!!
  Да видим,какво ще реши Съда.