понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Бившият национал Евгени Иванов: Един лев, инвестиран в спорт днес, са два лева в икономиката утре

Бившият национал Евгени Иванов: Един лев, инвестиран в спорт днес, са два лева в икономиката утре

В днешно време спортът се прави с много пари и с медикаменти – къде полезни и къде не. Това заяви бившият национален състезател по волейбол Евгени Иванов по повод отпадането на Русия от Олимпийските игри в Рио.

„Много добре съм осъзнал за себе си, че аз съм това, което съм, благодарение на спорта. Знам колко много ми е дал спорта, колко много съм спечелил от него и на какво ме е научил. Опитвам се да амбицирам и подпомагам децата да спортуват. Всяко едно дете ще намери своето удоволствие, практитувайки спорт, дори и да не стане професионалист. Спортът учи на прекалено много неща и изгражда“, коментира в предаването еМисия България Евгени Иванов.

По повод летните лагери, на които ходят децата в САЩ всяко лято, той посочи, че България може само да си мечтае да ги настигне в това отношение. В България обаче все по-често се организират летни кампове по американски модел. Децата учат, творят, спортуват и се хранят здравословно. „Има варианти, макар че не са толкова разпространени, колкото в другите държави. Децата имат нужда от такива активности“, убеден е бившият национал.

Според него, цялото общество е отговорно за развитието на децата и спортната им култура. „Може би държавата не трябва да има толкова голяма роля. Свикнали сме, че тя трябва да се грижи за всичко. Нека си помислим дали ние се грижим достатъчно за държавата си, за да искаме от нея същото. Имаме много деца, населени места, но за съжаление нямаме еднакви условия навсякъде“, каза Иванов.

Подобни летни занимания най-често са по частни инициативи или на спортни клубове. Родителите са тези, които трябва да намерят връзка с тях и да осигурят занимания на детето си.
Иванов е инициатор на кампанията „Не обръщай гръб“. „Целта е по-скоро информационна. Болката е гърба е много често срещана. Понякога тя може да е сигнал, че имаш много сериозен проблем, който се развива в тялото и може да доведе до много тежки последствия. Кампанията е с цел да се информират хората и да ги предупреди да не бъдат небрежни“, каза още бившият волейболист.

„Българинът е свикнал да чака до последния момент и в последния момент чака някакво магическо хапче, което ще разреши проблема за два дни. Длъжен си да полагаш усилия в доста дълъг период от време“, подчерта Иванов.

Той смята, че един лев, инвестиран в спорта днес, са два лева в икономиката утре – спестени от здравеопазване. Това са пари, които ще влязат в бюджета.
Той посочи, че бившите му съотборници винаги са го подкрепяли. „Състезателите по волейбол винаги сме били отворени към социални каузи или към подпомагане на такива инициативи“, добави Иванов.
Коментарът му за спортните постижения на волейболния отбор през последните години и съвети как да мотивираме децата да спортуват повече можете да видите в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …