понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Бившият кмет на „Младост“ Цвета Авджиева: Нямам конфликт на интереси, съдя Георги Кадиев за клевета

Бившият кмет на „Младост“ Цвета Авджиева: Нямам конфликт на интереси, съдя Георги Кадиев за клевета

През лятото на миналата година Цвета Авджиева си подава оставката като кмет на район „Младост“ – защото спазва закона. Тя гостува в студиото на „Просто Диков“ и разказа защо е мълчала толкова време като обясни каква е причината за оставката й и какво е довело до нея. Тя също поиска и даде прошка и благодари на Диков, че е бил първият журналист, който е поискал среща с нея.

„Към оня момент не исках да говоря, защото бях обвинена в клевета. Беше изфабрикуван един конфликт на интереси в целите протести беше вмъкнато името на зет ми – че фирмата му строи, а аз уреждам нещата.

Става въпрос за един парцел от 410 кв. м. Там действително започнаха протести. В последните години „Младост“ стана много привлекателно място за живеене, цените на наемите и продажбите растат. Естествено, хората са много чувствителни към всяко застрояване в квартала.

„През 2003 г. теренът е реституиран, а през 2004 г. е препродаден. През 2009 г. влиза подробният устройствен план на София и там е отредено да се построи сграда за обществено обслужване. От 2010 г. собствениците започват да си уреждат сметките по регулация. Тогава аз не съм кмет. През 2012 г. аз се включвам в процеса“, разказа предисторията Цвета Авджиева.

По думите й, там не са били открити нарушения и е отишла на протеста през август миналата година. „Те искаха да им кажа, че ще спра строежа. Единственият начин да се спре строежът е през съда. Беше изфабрикувана една клевета от политици като Георги Кадиев за 100% конфликт на интереси. Медиите към онзи момент не се интересуваха от истината, а от сензацията на деня“, подчерта Цвета Авджиева и припомни, че напрежението е ескалирало.

„Още на 5 август аз знаех, че единственият начин да докажа, че нямам конфликт на интереси, е да сезирам Комисията за установяване и предотвратяване конфликт на интереси, която единствена към този момент беше институцията. Тогава написах молба за проверка и от тогава аз знаех, че каквото и да кажа то се приема на нож“, подчерта Цвета Авджиева.

Тя посочи, че е изчакала решението на комисията. То е взето на 3 ноември. „Изчакахме един месец прокуратурата да реши дали няма да обжалва. След това заведох дело срещу г-н Георги Кадиев“, подчерта бившият кмет на район „Младост“ и показа в ефир решението на комисията.

Чуйте целия разговор с Цвета Авджиева в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …