четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Бившият главен редактор на „Уошингтън поуст“ в интервю за Би Ай Ти

Бившият главен редактор на „Уошингтън поуст“ в интервю за Би Ай Ти

Да бъдеш начело на една от най-влиятелните медии в продължение на десетилетия и да станеш пряк свидетел на събитията от последните няколко десетилетия. Тежка корона ли е това и какво се е променило в медиите в САЩ – коментира бившия главен редактор на “Уошингтън поуст” Леонард Дауни в интервю за Ивайло Везенков.

Рейгън, Никсън, Буш, Клинтън, Обама, а сега и Тръмп. В дългогодишната кариера на Леонард Дауни е имало много големи световни и национални събития, както и различни президенти. Той прекарва 44 години в едно от най-влиятелните издания – „Уошингтън поуст“ – като репортер, разследващ журналист, кореспондент в Лондон, главен редактор и вицепрезидент.

Той е начело на нюзрума по време на аферата „Уотъргейт“. Казва, че и до днес това е едно от най-големите предизвикателства в кариерата. И тогава, както и днес, търканията между действащ президент и медиите избуяват.

„Когато виждам туитовете на Тръмп и някои от неговите най-люти изявления по време на пресконференциите, едва ли не чувам Ричард Никсън да говори. Той обаче не го правеше публично. Публично, към края на “Уотъргейт” , Никсън беше много дипломатичен. Знаеше всичко, което правеше правителството. Но в същото време беше много неуверен, граничещо с параноя“, спомня си Дауни.

Той е категоричен, че никога неговият екип не се е поддавал на какъвто и да било натиск и това е причината за успеха – неависимо кой е на власт и какви събития съпровождат времето. По време на работата му като главен редактор, изданието печели 25 награди „Пулицър“.

Не е изненадан от публичното говорена на новия президент и прави съпоставка с Рейгън.

„Много либерално настроени читатели, демократи по времето на администрацията на Рейгън, смятаха, че сме прекалено мили с него. По това време за първи път започнахме проверка на фактите. Тогава се роди това понятие в САЩ, защото Роналд Рейгън имаше проблеми с истината. Той беше разказвач на истории. Не ставаше дума за някакви нарушения с груби последствия, но объркваше имена на държави, разбираше някои политики погрешно. Разказваше истории за миналото си в Холивуд, които нямаше как да бъдат доказани“, смята Дауни.

Казва, че днес не е много по-разлино. Новите медии правят всичко още по-достъпно. В момента медиите дори увеличават броя на хората, които отразяват работата на президента.

Леонард Дауни разказва, че за последните 50 години често е имало моменти, в които медиите и качествената журналистика са поставяни на изпитание. Този тест преминават смелите и търсещите истианта, казва той и подчертава, че настоящата война между пресата и администрацията не е в полза на никого.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …