вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Бивш шеф на Мосад: Трябва да се изгради общ фронт срещу глобалния тероризъм

Бивш шеф на Мосад: Трябва да се изгради общ фронт срещу глобалния тероризъм

Лошите герои са онези, които искат да убиват невинни, които искат да разрушат западната цивилизация и върху руините ѝ да изградят своя нов халифат. Така че всички, които принадлежим към тази цивилизация, трябва да обединим усилията си. Европа, Израел, САЩ и държавите от Далечния изток трябва да изградят общ фронт срещу глобалния тероризъм.

Никоя страна в света, която не е строго мюсюлманска държава, а това включва почти всички, в това число и България, не е имунизирана от терористична атака.

Трябва да се подготвите така, както ние се подготвяме, за да защитите живота на своите граждани.

Това заяви Дани Ятом, бивш директор на израелското разузнаване Мосад, в предаването „Прозорецът“.

„Борбата с тероризма започна преди много десетилетия и вероятно ще продължи още много години, така че няма едно действие, с което да преборим тероризма. Борбата срещу него е много сложен процес. Наричаме я неконвенционална война, защото при нея няма да срещнете големи сили, оборудвани с танкове и артилерия, които лесно могат да бъдат идентифицирани. При нея имаме работа с разпръснати на различни места формации. В Европа става дума за малки клетки от по няколко души, които са се вписали в мястото, където живеят, например, мюсюлманското предградие на Брюксел – Моленбек“, коментира още Дани Ятом.

По думите му за ИДИЛ е по-лесно да подготвя терористични актове, използвайки граждани на държавите, където атентатите се случват, затова и извършителите на атентатите в Париж и Брюксел са второ или трето поколение европейски граждани, изповядващи исляма.

„Не съм сигурен, че можем да говорим за нов вид терористи.

Вече много време говорим за подобни атаки в САЩ, Европа и Близкия изток. Ние, израелците, сме едни от най-потърпевшите от такива атентати“, каза още Ятом.

„Хиляди европейци бяха привлечени от ИДИЛ да воюват в Сирия, а стотици се връщат обратно в Европа и изграждат терористични клетки. Така че има връзка между това, което става в Сирия, командните постове на ИДИЛ и въпросните клетки, които са командвани от ИДИЛ. Но когато казвам, че ИДИЛ ги командва, трябва да разберем как действа тази организация . Тя изпраща свои членове, които изграждат спяща клетка в даден град, и тази клетка сама решава кога да извърши терористичен акт, без да комуникира с командирите си в Сирия или Ирак. Така че когато си е набавила необходимият брой хора, експлозиви и оръжие, клетката определя цел и започва да действа. А в Европа има много цели за терористите, не само летищата и гарите. Почти всяка сграда, почти всеки човек, в очите на терористите, за съжаление, са подходяща цел“, коментира Ятом.

Той допълни, че тези клетки нямат нужда от всекидневен контакт с онези, които са ги изпратили от Сирия, а са автономни.

„В момента, в които пред тях се появи възможност, те атакуват. И чак след това се свързват със своята централа, за да докладват, или пък началниците им научават за атентата от медиите“, подчерта бившият шеф на израелското разузнаване.

Според него това е видът тероризъм, с който ще се сблъскваме много години.

„Европа може да го спре, като обедини усилията си в сферата на разузнаването и полицейските разследвания и операции. Отделните страни и ЕС трябва да преследват терористите, защото в самата ДНК на тези хора е закодирано, че ако вие не ги хванете, те ще ви преследват. Така че единственият начин е през цялото време да се провеждат още и още операции, за да се събира разузнавателна информация и терористите да бъдат ударени, заловени или убити. Европа може да го направи“, каза още той.

Примерът на Израел

„Благодарение на опита, които натрупахме през годините, успяхме да осуетим повечето им опити да извършат атентати. Но естеството на борбата срещу терора е такова, че не можем да бъдем сигурни, че всеки опит за атака ще бъде осуетен. Все пак имаме доста добра успеваемост благодарение на разузнавателната информация и на способността ни бързо да изпращаме специални части, които да елиминират терористите. Така че има начин една държава да се защити, например, както това прави Израел“, коментира Дани Ятом.

„Израел е демокрация, в това няма никакво съмнение, но сме стигнали до извода, че животът е по-важен от някои права или стандарта на живот. Защото ако някой е мъртъв, начинът на живот няма никакво значение.

Първата и най-важна мисия е да защитим живота на нашите граждани, дори ако това нарушава някои човешки права.

Но у нас има и Върховен съд, който следи какво правят силите за сигурност, така че да е сигурно, че има баланс човешките права и необходимостта да се опази животът. Но, да, няма съмнение, че се налагат ограничения на човешките права и на нормалния начин на живот. Това е цената, която трябва да платим, за да останем живи“, заключи Ятом.

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …