неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи с твърда ръка това, което е решил. Турски анализатори, които живеят в Европа, предупредиха много точно, че репресията няма да бъде срещу военните. Репресията е планирана към съдебната система и остатъците от движението на Фетхуллах Гюлен. Тази теза защити бившият дипломат и директор на Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов. Той бе гост в предаването „Прозорецът“ и коментира въпросите около неуспешния опит за преврат и бъдещето на Турция.

Според Симеон Николов, този преврат не е инсцениран. Той смята, че президентът Ердоган е знаел предварително за него и е взел съответните мерки. „Иначе не мога да си обясня как само броени часове след началото на преврата ще се премине към премахване на съдии и ще се арестуват стотици полицаи в далечни управления“, посочи Николов.

Той обясни, че има класически правила, които важат за всеки преврат по света. В случая много от тях не са били спазени – не е имало политическа подкрепа, трябвало е да се арестуват водещите фигури в държавата, както и да се сложи ръка на секретните документи и на силовите ведомства.

Турция е член на НАТО и един успешен преврат не може да мине без външна подкрепа от страна съюзник, смята бившият дипломат.

„Беше умел ход на Ердоган да направи изявление. Ако не беше призовал хората да излязат на улиците, превратът нямаше да свърши така. Тези хора, които бяха вчера на площадите, ще изтрезнеят твърде бързо, ако Ердоган пристъпи към резки мерки и репресии“, смята Николов.

Той направи аналогия с на пръв поглед неуспешния преврат в Испания на 23 февруари 1980 г. Вижте цялото интервю и пълния анализ на Симеон Николов в следващото видео:

Вижте също

Посланикът на Белгия в България: Радикално трябва да се замислим накъде е тръгнала Европа

„Надяваме се това, което се случва напоследък, да не е новото нормално, но от друга …