сряда , 17 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Битката за президентския стол в Австрия продължава и след изборите – коментра на Людмила Ханджийска

Битката за президентския стол в Австрия продължава и след изборите – коментра на Людмила Ханджийска

Ще бъдат ли проведени повторни изборни процедури в някои секции в Австрия, след като крайнодясната Партия на свободата оспори резултатите от президентските избори – за това в еМисия България разговаряхме с Людмила Ханджийска, която живее там.

На изборите крайнодесният кандидат Норбер Хофер загуби от бившия лидер на „Зелените“ Александър ван дер Белен.

Ханджийска съобщи, че от понеделник се провежда заседание при отворени врати на австрийския Конституционен съд, като до момента са разпитани над 50 свидетели.

Партиятана свободата внесе в него жалба, че в много избирателни райони има данни за некоректно броене на бюлетините и неспазване на процедурата по Изборния кодекс, която предвижва броенето да започне едва на другата сутрин, а не още вечерта в неделя, както се е случвало на места с цел да се успее навреме.

Ако се стигне до касиране на изборите, най-вероятно ще се повтори не целият вот, а само между двамата претенденти от втория тур. Очаква се той да се насрочи най-рано в края на септември.

Най-късно на 6 юли трябва да има окончателно решение, тъй като 8 юли е датата на встъпване в длъжност на новия президент.

Това е абсолютен прецедент за Австрия, коментира Ханджийска.

Вижте също

Владо Береану: Румъния е пред политическа криза и нови избори. Нов огромен протест готвят в неделя вечер

Премиерът на Румъния, социалдемократът Михай Тудосе подаде оставка. Тудосе се оттегля от поста, след като …