четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Битката за президентския пост във Франция продължава

Битката за президентския пост във Франция продължава

Битката за президентския пост във Франция продължава. Балотажът, на който ще се явят центристът Еманюел Макрон и крайно-дясната Марин льо Пен ще се проведе на 7 май. От първия тур на изборите насам двамата се срещат със свои привърженици из цяла Франция, а всички френски и световни медии са вперили погледи в двамата кандидати и битката за Елисейския дворец.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че тази неделя Франция избира дали да остане в Европейския съюз или не. Той изрази подкрепата си към бившия министър на икономиката и кандидат за президентския пост Еманюел Макрон. Преди официално да призове французите да гласуват за Макрон, Оланд беше споделял, че самият той ще гласува за него.

Платформата на Макрон е про-европейска, за разлика от тази на опонента му Марин льо Пен. Доскорошният лидер на крайно-дясната партия “Национален фронт” обвинява Брюксел, че налага твърде много контрол на Франция. Макрон от своя страна многократно заяви, че страната трябва да работи по-активно с Европейския съюз, за да оказва повече подкрепа на работническата класа.

В дните след първия тур на президентските избори, който Макрон спечели, медиите се обърнаха към личния живот на фаворита за поста. Френски и световни издания коментират съпругата на Макрон – Бриджит Троньо, която значително по-възрастна от него и му е била учителка в гимназията. На въпрос на Си Ен Ен по темата, Макрон отговори, че едно е сигурно – съпругата му няма да се издържа от парите на данъкоплатците. Този коментар беше насочен към другия семеен скандал във френската предизборна кампания – републиканският кандидат Франсоа Фийон, който беше обвинен, че е плащал държавна заплата на съпругата си, без тя да е изпълнявала държавна длъжност.

И двамата кандидати се срещнаха с привърженици из цяла Франция. Един от митингите на Марин льо Пен се проведе в Ница, където тя нарече президентските избори своеобразен референдум – за или против Франция. Льо Пен заяви, че се гордее, че споделя културата и ценностите на събралото се множество и че за нея ще бъде чест да стане техния президент. Това изказване обаче притеси някои, които идват от друга култура. Темата за имиграцията е основна в платформата на крайно-десния кандидат – тя неведнъж заяви желанието си да затвори границите на Франция.

Протести срещу класирането на льо Пен на балотаж започнаха още в нощта на първия тур на изборите. Много млади хора, които не приемат Националния фронт и кандидата на партията продължават да протестират по улиците на френската столица. В последните дни, обаче, протестите са под надслова “нито Льо Пен, нито Макрон”. Бившият банкер Макрон не получава подкрепата на младите французи, особено на онези, които са в по-лошо финансово състояние. През изминалата седмица ученици от 20 парижки гимназии блокираха учебния процес в знак на протест.

Докато кандидатът на крайните социалисти Жан Люк Меланшон обяви, че няма да подкрепи никой от достигналите до втори тур на изборите, Марин льо Пен се обърна към избирателите му да подкрепят нея. В съобщение във Туитър, льо Пен призова поддръжниците на Меланшон да се противопоставят на Макрон, който подкрепя съвсем различна визия за Франция от тази на социалиста. По време на предизборната кампания, Меланшон също критикуваше Европейския съюз. Той обяви, че иска да започне шестата френска република и да промени системата във Франция. Льо Пен обвини Макрон, че представлява статуквото и ще бъде дори по-лоша версия на непопулярния президент Франсоа Оланд.

Макрон и льо Пен имат коренно различни платформи за бъдещето на Франция, но двамата са обединени в едно – изборът на французите на 7 май е решаващ не само за страната, но и за цяла Европа.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …