понеделник , 17 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Битката за правата на длъжниците срещу мракобесния чл. 417 – мисия възможна?

Битката за правата на длъжниците срещу мракобесния чл. 417 – мисия възможна?

ЕК обяви, че започва наказателна процедура срещу България заради съденето на длъжници по бързата процедура, без те да имат възможност да се защитят (както позволява чл. 417 от Гражданско-процесуалния кодекс), както и заради начина, по който се продава имуществото им в нарушение на европейското законодателство.

Това е един мракобесен и туземски член, който позволява на монополистите и най-вече на банките да съдят своите клиенти, въпреки че самите те много често нарушават задълженията си към тях, коментира в еМисия България адвокат Десислава Филипова, председател на фондация „Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека“. Тя е получила уведомление за старта на процедурата на 27 юли в качеството си на подател на жалбата срещу разпоредбата.

Според Филипова чл. 417 обръща наопаки нормалния процес: първо се образува изпълнително дело, банките или другите монополисти – които тя нарича „аристократите на Темида“, осъждат по бърз ред в задочно производство клиентите си и чак след това набеденият за длъжник има право да оспори решението, но това за съжаление не води до спиране на изпълнителното дело. Междувременно неговото имущество бива разпродавано, сметките му блокирани и животът му – в редица случаи – съсипан.

Ако ЕК счете, че с тези практики се нарушава правото на Съюза, то въпросният член трябва да бъде отменен и оттук нататък всички потребители да се съдят със съответните институции по нормалния ред, обясни юристът.

Според нея това ще дисциплинира банките и те няма да си позволяват да вкарват клаузи в договорите, които да ощетяват клиентите им.

Тя даде като типичен пример за нарушаване правата на клиентите – независимо от тяхната добра предварителна информираност – възможността банките едностранно по свое усмотрение да вдигат лихвата. В нормалните страни лихвите се определят на базата на пазарни мерители, отбеляза Филипова и обясни, че колкото и да си е правил сметката човек, у нас той може да бъде принудително доведен до невъзможност да изпълнява дълга си.

Частните съдебни изпълнители, банките, колекторските фирми… всички те често работят с мутренски методи от 90-те години, тормозят не само хората, но и техни роднини и работодатели – все методи, които са забранени, каза още адв. Филипова.

В предаването се включи и националният омбудсман Мая Манолова, която обяви, че подготвя пакет от законодателни промени именно в тази насока. Тя разказа, че във всяка своя приемна задължително има по няколко подобни случая.

„Банките безспорно са една от структурите, които тормозят и злоупотребяват с правата и живота на българските граждани. В процеса на доказване, гражданинът се оказва на улицата с блокирани сметки и разпродадено имущество, и дори да спечели дело, вече е късно.“

Според Манолова още по-тежка е ситуацията с фирмите за бързи кредити, чиито лихви многократно увеличават дължимото, не се съобразяват с наложените тавани и вкарват клиентите в дългова спирала.

Битката срещу банките, частните съдебни изпълнители и фирмите за бързи кредити е тежка, като неведнъж са внасяни законодателни промени, които катастрофират в пленарната зала, припомни в обобщение Мая Манолова.

В предаването участва и финансовият консултант Росица Денева, която сподели, че често в практиката си среща такива случаи и вижда как пред очите й „се сриват човешки животи“. Тя даде пример със свой клиент, който е взел 37 бързи кредити, като с всеки следващ се опитва да покрие предишните.

Според Денева е изключително важно предварителното информиране за последствията от всяко действие при сключване на какъвто и да било договор. Тя подчерта, че една от основните грешки се дължи на психологическия момент, в който клиентът решава, че на всяка цена трябва да получи парите.

Каквито и закони да се приемат, няма закон, който да ни защити от нашата глупост, невнимание, небрежност и упоритост да притежаваме, смята финансовият консултант Росица Денева.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …