вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Битка за земята: Тома Белев vs Благой Рагин

Битка за земята: Тома Белев vs Благой Рагин

Първият протест срещу кабинета Борисов-3 доведе до оттегляне на лобисткия, според природозащитниците, проект за промени в Закона за опазване на земеделските земи, който бе внесен от обединените „патриоти“, коалиционните партньори на ГЕРБ. Законопроектът предвиждаше срокът за застрояване на земеделска земя, вкл. по Черноморието, да бъде удължен с още три години – до девет. Според действащия в момента закон до 23 май терените край морето, чийто статут е бил променен, ала не са били застроени, трябва отново да станат земеделски земи.

В студиото на „Честно казано“ по темата се сблъскаха мненията на еколога Тома Белев и шефа на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите Благой Ралин.

Според Белев влияние е оказало не протестният натиск сам по себе си, а информацията, която са предоставили природозащитните организации и активистите за възможните въздействия и последици. Законодателят няма друг избор, Конституцията казва, че земеделската земя е е основно национално богатство и предназначението й може да се променя само при доказана нужна и по предназначение, подчерта той и припомни, че срокът в закона вече е бил променян от една на шест години.

Тома Белев отрече природозащитниците да преувеличават. По думите му има 4600 дка дюни зад плажовете, 70% от които са станали частни, а 2500 са в регулация. Между Камчия и Шкорпиловци има 1400 дка, които са заменени като пасища и оценени на 12 и 18 ст. на кв.м., това е по закон и Конституция държавна собственост, а те се приватизират за жълти стотинки, каза екологът.

Защо шест години не е било направено нищо, та сега трябва да се удължава този срок, попита той.

Според Благой Рагин отговорът е във финансовата криза от 2008 г., заради която много собственици не са предприели нищо.

„Аз съм на страната на собствениците на тези земи, които бяха върнати след национализацията, хората започнаха да ги продават и с тези пари се надяваха да почнат някакъв бизнес. До 2008 г. вървеше добре, влизаха между 8-9 млрд. чужди инвестиции, почна предлагане и търсене на земя и когато те си продадоха земите и смениха статута им, дойде кризата“.

Рагин призна, че самият той е сред потърпевшите, закупили земеделска земя и сменили статута й преди да дойде 2008 г. Сега трябва да подадем нова молба, да плащаме пак за смяна и да чакаме нови добри моменти, добави той.

Благой Рагин разказа, че консултира и в Западните Балкани, като ги е убедил да подаряват земя срещу стратегически инвеститори. „Прогонените“ от нас инвеститори той изпращал в Македония и към 400-километровата брегова ивица на Албания, където имало 38% ръст, по-високи заплати и стандарти в сектора.

Според Рагин ако не е било презастрояването, сега България не би могла да посрещне гостите си. Той напомни за ръста на нискотарифните полети, водещи туристи у нас. Той предвиди 10 млрд. евро годишен оборот, „ако не ни пречат еколозите“.

Проблемът, според Тома Белев, е в предлагането на България като най-евтина дестинация. Според него единствено спазването на закона и честното бизнес състезание са успешната формула.

Той посочи още, че всъщност коалицията „За да остане природа в България“ има споразумения и разбирателство по въпроса за опазването на природата като основа за развитието на туризма с редица туроператори.

Белев разказа и за редица зелени хотелски проекти, подкрепени от швейцарската програма, които доказват, че има туристи, склонни да плащат много повече, и то в непопулярни дестинации – като Стара Планина, за да се наслаждават на природата, отколкото оставя средностатитическият турист по Черноморието, например.

Чуйте целия спор между двамата:

и

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

2 коментара

  1. Дървосекачът

    Какво’й туй жувотну БАХР ?! …що за ‘собственици’ са ‘наште’ Назначени за ?!
    …и като било било толкова добре у Нас за Бизнес – Що Ще Рагината щерка у Америка ?!

  2. не се гаси.....

    Бабет е поканила /гледам го на повторение/ пиарката на Трактора, която заяви, че Борисов бил подписал споразумение за коалиционно управление поотделно С ВСЯКА ЕДНА ОТ ТРИТЕ ПАРТИИ от ОП. Тракторска лъжа! Значи нивото на Кулезич беше под нулата, но сега стремглаво тръгна надолу!