вторник , 20 март 2018
Начало / Новини / BiT Новините със Златимир Йочев на 6 ноември в 17:30 ч.

BiT Новините със Златимир Йочев на 6 ноември в 17:30 ч.

По-висока избирателна активност до този момент, очтитат от ЦИК, спрямо всички избори, провеждани през последните 5 години. До обедните часове повече от 1/4 от българите бяха упражнили правото си на глас.

Избирателната активност на президентските избори към 13 ч. беше 26,2% . На първия тур при предишните президентски избори през 2011 г. активността към този час беше малко над 20%. Гласуването на референдума е с отделна бюлетина и не е задължително, за разлика от президентския вот. Активността в допитването към 13 ч. е 22,79%. Ако повече от половината гласували са отговорили с „да“, парламентът трябва да разгледа въпроса. Как протича изборният ден в страната – обобщава Десислава Микова.

В ЦИК са постъпили 76 сигнала за нарушения. Прокуратурата е образувала 8 досъдебни производства във връзка с нарушени изборни права на гражданите. Няма данни за купуване и продаване на гласове. Най-честите сигнали са за разделени кабинки за гласуване за президент и на референдума и дълги опашки пред секциите.

Една от изборните секции, в които са регистрирани нарушения, е в софийското 118-то училище. Кристина Владимирова следи изборния ден там.

Висока избирателна активност в минььорския град Бобов дол. Седмици преди изборите за президент и вицепрезидент и национален референдум стотици миньори останаха повече от две денонощия под земята в знак на протест срещу закриване на мината и неизплатени заплати. Какво мотивира днес хората да отидат до избирателните урни и как премина изборния ден, разказва кореспондентът ни Снежана Любенова.

Подвижни избирателни секции в страната позволиха и на хората с тежки двигателни проблеми да гласуват. Такъв вид секции са разкрити навсякъде, където до 22 октомври са подадени минимум 10 заявления. Репортерът ни Флорина Иванова ни среща с членовете на секцията в „Младост“ и посетените избиратели.

Зад океана гласуването продължава да тече. Ралица Василева от Чикаго обобщава как протичат изборите в Америка.

За големи струпвания от хора съобщават наши сънародници от Виена. Въпреки дъжда, който се изсипва над австрийската столица, избирателната активност е висока. Вижте какво ни разказа Александър Детев от българското радио предаване „Ние, българите“.

В Германия се гласува само в дипломатическите и консулските представителства на България. Поради това и там има опашки от чакащи българи, желаещи да упражнят правото си на глас. Вижте какво ни разказа Александър Найденов, български предприемач в Берлин.

Вижте също

Пореден спор между Великобритания и Русия заради Скрипал. ЕС призова Москва да даде информация за „Новичок“

От Кремъл заявиха, че Великобритания трябва да докаже, че Русия има роля в отравянето на …