понеделник , 16 юли 2018
Начало / Новини / BiT Новините със Златимир Йочев на 6 ноември в 14:00 ч.

BiT Новините със Златимир Йочев на 6 ноември в 14:00 ч.

На 6 ноември България избира президент и вицепрезидент. В надпреварата за „Дондуков 2“ участват 21 двойки. Хората с право на глас за тези избори са над 6,8 млн., а разкритите избирателни секции на територията на страната са малко над 12 400.

Извън страната нашите сънародници гласуват в 325 секции в 71 държави.

Избирателната активност на президентските избори към 10 ч. беше 10,23% (към 13 ч. – 26,20%). За сравнение, на първия тур при предишните президентски избори през 2011 г. активността към 10 ч. беше близо 7,5%. Активността в референдума към 10 ч. е близо 9% (към 13 ч. – 22,79). Днес гласуването в страната започна в 7 ч. сутринта и протича нормално. Говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов дори определи началото на изборния ден като „безинтересно“. Повече от 20 хил. полицаи охраняват изборните секции в страната. Как протича изборния ден в страната – обобщава от София Десислава Микова.

На три места в България избирателите гласуват и за кмет – столичния кв „Младост“ и селата Грохотно и Друмево. Как се гласува за трите вида избори и как могат учениците и студентите да упражнят правото си на глас в населеното място, където учат – провери репортерът ни Божидар Николов.

Над 2 хил. са наблюдателите на президентските избори тази година. 45 са международните наблюдатели от 6 организации. Има ли сигнали за нарушения получени при тях до този час на деня – обобщава Кристина Владимирова.

Сигнали за нарушения в изборния ден има в Турция. В част от изборните секции не се допускат наблюдатели от България. В Бурса и Истанбул пред изборните секции са разкрити пунктове, в които трети лица попълват декларациите за гласуване на българските изселници. Регистрирани са и случаи на провеждани разговори на турски език в секциите. От ЦИК издадоха указания в помещенията да се говори само на български език. Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки обаче настоя изборният ден в Турция да бъде прекратен.

Изборният ден за българите в Австралия и Нова Зеландия приключи преди броени часове Рекордна активност отчетоха в избирателната секция в Мелбърн. Секции имаше в Пърт, Канбера, Сидни и Брисбън.

Ниски температури и огромни опашки пред изборните секции очакваха сънародниците ни в Обединеното кралство. На Острова бяха открити 53 секции.

Очаквайте следващата емисия новини в 17:30 ч.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …