понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Биопродуктите – мода или необходимост

Биопродуктите – мода или необходимост

Интересът сред земеделците към отглеждането и производството на биохрани нараства с все по-бързи темпове, макар че България все още е с един от най-ниските дялове на биоземеделски площи в ЕС.

Производителността у нас все още изостава значително, дори и при традиционните за България продукти и вътрешният пазар е силно ограничен. През последните 15-16 години обаче в глобален мащаб се наблюдава трайна тенденция на ръст в интереса към биоземеделието. Това обясни анализаторът Стилиян Гребеничарски в предаването „еМисия България“ по Би Ай Ти.

Все повече хора могат да си позволят да отделят допълнителни средства за биопродукти, подобрява се и хранителната култура на потребителите.

В България също се обръща все по-голямо внимание на това по какъв начин се отглеждат културите и животните, какви техники се използват за това. Все повече хора стават взискателни към продуктите, които купуват.

Повишеният интерес в производителите води до завишаване и на критериите за сертифициране, обясни Стилиян Гребеничарски. Според него родните биопроизводители трябва да насочат усилията си към настъпване на европейските пазари.

И баба може да бъде биопроизводител, макар и несертифициран, коментира още анализаторът и обясни, че не може да се твърди, че конвенционалната храна е вредна.

Според него биоживотновъдството в България изостава много в сравнение със САЩ и Европа. В производството на мед и отглеждането на пчели обаче имаме добри традиции. В световен мащаб се обособяват три типа страни, в които се развива органичното производство. Вижте кои са те във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …