вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Би Ай Ти тръгна по следите на нова измама във Фейсбук
IZMAMA картинка

Би Ай Ти тръгна по следите на нова измама във Фейсбук

Зрител на Би Ай Ти подаде сигнал за нова измама във Фейсбук. Ирена Казакова се зае със случая и разказа подробности около него в предаването еМисия България. Става дума за страница на лице, което се представя като Любомир Тошков. На нея е обявена игра с много лесни правила – харесвате и споделяте страницата, а после се надявате да ви провърви. Наградата е ховърборд (hoverboard), който струва между 400 и 800 лв. Нашият зрител е участвал в играта, след което получил съобщение, че е един от печелившите.

За да получи наградата си обаче трябвало да плати 9,99 лв. Зрителят започнал да задава въпроси – истина ли е това или измама, каква е фирмата и какво трябва да направи, след като преведе сумата. На всички въпроси получил отговор, но след като превел парите, бил блокиран. Той е изпратил писмо до представителството на Ховърборд, но от там все още няма реакция, разказа Ирена Казакова. Екипът на Би Ай Ти също се включи в играта на страницата на Любомир Тошаков, а резултатът бе същия.

Експертът по киберсигурност Албена Спасова обясни, че има много сигнали във Фейсбук за подобни фалшиви томболи и измами. „Напомнят на нигерийските измами, които се наричат така, защото от там най-често са се изпращали подобни писма. В тях ви информират, че сте спечелили наследство от леля, но трябва да платите 100 евро, за да се оформят документите преди да получите цялата сума“, разказа Спасова.

Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“ каза, че обикновено измамите стават със спам. „Очевидно измамите еволюират и са си харесали Фейсбук. Най-популярните са свързани с лотарии, а някои от опасните варианти са свързани с продажби на автомобили. Ако някой измамник поиска 10 лв. от вас за измама, това може да се класифицира като дребна измама. Но ако поиска по 10 лв. от 1000 души, мащабът става по-голям“, обясни Николов.

„Трябва да се пише обезателно на Фейсбук и най-бързо ще стане, ако самата платформа го забрани. Има много популярен принцип – когато нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, най-вероятно не е“, категоричен е той.

Колегата ни Ирена Казакова каза, че почти 7000 души са участвали в тази игра. „Дори и само половината да са превели пари, измамата изглежда мащабна. Ще сезираме Комисията за защита на потребителите, полицията и асоциация „Активно общество“, каза още тя.

Вижте повече подробности за измамата във Фейсбук и как да се предпазите от такива фалшиви игри в следващото видео:

Вижте също

UCHITELI картинка

Гергана Янева за младите учители и образованието като кауза

Гергана Янева е основател и председател на фондация „Тебешир“ гостува в студиото на еМисия България …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Браво ! – изключително наМясто Проблематика.
  … За Протокола :
  1. Е Доказан Факт че Българското интернет Пространство – Е Целево замърсено
  а. било поради Хибридната, било Само за финансови измами
  б. Недопустимостите – са от фишинг, през спаминг, та до Тотален хайджакинг/отвличане на профил/акаунт
  2. Това което Трябва :
  а. Незабавно да бъдат информирани ФБ, Т, ЛинкедИн, Индийд (и т.н.) при Недопустимости .
  б. Създаването на Български интернет Регистрар (структура която да Осигурява Чистотата на комуникацията) – Е Задължително-и-Неотменимо.