сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Би Ай Ти с голямата награда за телевизионна журналистика

Би Ай Ти с голямата награда за телевизионна журналистика

Програмният директор на телевизия Би Ай Ти и автор на рубриката „Стажанта” Сашо Диков стана носител на голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“ 2017. Церемонията по награждаването се проведе снощи в курорта „Свети Влас“, а събитието беше отразено от журналиста на Би Ай Ти Петя Кертикова, пред която Сашо Диков сподели първите си думи след получаването на приза.

„С риск да прозвучи като стойка, но аз наистина не приемам тази награда като нещо лично за мен. През годините винаги ми е било по-лесно да говоря това, което мисля, въпреки че е могло да има последствия. Много по-важно е било за собствениците на медии, за които работя и в този смисъл прави чест на предишните собственици на Канал 3 Величко Найденов и Николай Вучев, че ми бяха дали пълна свобода. След тях продуцентите на предаването ми в Нова Николай Русакиев и Боян Петков моментално застанаха зад гърба ми, защото в началото от ръководството се опитаха да цензурират предаването, а те им казаха, че или ще бъде свободно, или спираме проекта.

Сега стигаме до собствениците на Би Ай Ти братя Вълневи, които ми гласуват доверие. Единственото условие, което са поставили, е да се прави честна, обективна, професионална журналистика, което в сегашната телевизионна среда звучи като нещо невероятно, но такава е истината.
Така че, за тях е тази награда. Започваме с коренните промени от 5 юни и ми се ще да направим с общи усилия интересна телевизия, която да се гледа, да предизвиква обществени дискусии“, сподели Сашо Диков.

„Колкото и нафукано да звучи, аз съм си надвил над всякакви награди, слава, престиж през всичките тези години. Затова тези 5000 лв ще ги дам на журналиста, направил материал, водещ до оставката на Бойко Борисов, Сотир Цацаров или на действащ министър от сегашното правителство. Това ми е условието и дано да има такива материали и разследвания“. Такива са плановете на Диков за материалното изражение на наградата в размер на сумата от 5000 лв.

„По темата за качествената и независима журналистика, аз мога да говоря само клишета и баналности, които не са интересни. Но може би единственото предимство на клишетата
и баналностите е, че са верни“, категоричен е Диков.

„Първо, аз се блазня от мисълта, че съм се борил открай време – може би последните 30 години да бъда свободен журналист. Второ, живея може би със самозаблудата, че съм заслужил тази свобода и трето, не съм злоупотребил с нея. Четвърто, което е може би първо – да ти дадат възможност да работиш свободно, е ужасно, когато не знаеш какво да правиш и как да го правиш.

Така че, много ми се ще в Би Ай Ти да помагам на младите хора, защото този занаят е ужасно сложен, има много тънкости и затова ми се иска с общи усилия да постигнем един коренно различен, красив, привлекателен, интелигентен и силен, интересен образ и облик на нашата телевизия“, споделя програмният директор на Би Ай Ти.

„Човек плаща жестока цена за свободата. Аз съм платил с няколко оставки – едната беше 1993 г., когато напуснах БНТ, след като тогавашният генерален директор Хачо Бояджиев уволни Нери Терзиева напълно незаслужено. Аз си тръгнах същия ден.

След това подадох оставка от Канал 3 и буквално отидох на улицата. След 15 години работа новите собственици на Канал 3 бяха коректни към мен само месец в задълженията за свободна и независима журналистика и въпреки огромното увеличение на заплатата и джипа за 50 000 лв, който ми дадоха, им казах, че съм дотук.

След това аз и целият екип платихме огромна цена със спирането на „Диков“ по Нова. То беше най-гледаното в този часови пояс две години и половина, а Дидие Щосел го спря по най-скандален начин лятото на 2015 г.

Есента същата година дойде предложението на братята Павел и Румен Вълневи, затова се надявам да направим една наистина интересна и провокативна телевизия в най-добрия смисъл на думата“, заяви на финала Сашо Диков.

Вижте цялото интервю в следващото видео!

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …