неделя , 23 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Би Ай Ти пред най-охранявания затвор в Белгия
MILENA_ABDESLAM картинка

Би Ай Ти пред най-охранявания затвор в Белгия

Сънародничката ни Милена Илиева, която живее от години в Брюксел и която често включваме през последните дни във връзка с атентатите, днес пътува и до най-охранявания затвор в страната.

Той се намира край курортното градче Брюж и в него от около седмица е затворен единственият оцелял от парижките атентати – Салах Абдеслам.

Тя се включи за кратко, като припомни, че тук е абсолютно забранено да се снима.

„В затвора има изградена секция за най-опасните престъпници в Белгия, която е с най-високо ниво на защита. Има 11 килии под земята, като до тях се стига през поредица от блиндирани врати със специална защита.

В килиите не може да се внася абсолютно нищо лично. Единственото, на което имат право затворниците, е среща със защитниците им при специален режим, както и излизане за по един час на всяко денонощие.

Мястото на разходката е оградено със специални мрежи, откакто през 2009 г. от там с хеликоптер избягаха трима опасни престъпници“, разказа тя.

На 31 март съдът в Брюксел трябва да разгледа искането на Франция за екстрадирането на Абдеслам, като изходът засега не е ясен, а решението трябва да бъде взето на 7 април. Ако бъде екстрадиран, Абдеслам навярно ще има нужда и от нов адвокат, тъй като сегашният не е специалист по френско наказателно право.

В Белгия до дни трябва да бъде създадена и комисия, която да разследва грешките, допуснати от белгийските служби и власти, довели до допускането на тази трагедията, съобщи още Илиева.

Вижте също

gerdzhik

Огнян Герджиков подложен на кръстосан огън от новите депутати

Новите депутати спешно повикаха служебния премиер Огнян Герджиков за обяснения относно неговата кадрова политика. Препитването …