вторник , 27 юни 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Би Ай Ти пред най-охранявания затвор в Белгия
MILENA_ABDESLAM картинка

Би Ай Ти пред най-охранявания затвор в Белгия

Сънародничката ни Милена Илиева, която живее от години в Брюксел и която често включваме през последните дни във връзка с атентатите, днес пътува и до най-охранявания затвор в страната.

Той се намира край курортното градче Брюж и в него от около седмица е затворен единственият оцелял от парижките атентати – Салах Абдеслам.

Тя се включи за кратко, като припомни, че тук е абсолютно забранено да се снима.

„В затвора има изградена секция за най-опасните престъпници в Белгия, която е с най-високо ниво на защита. Има 11 килии под земята, като до тях се стига през поредица от блиндирани врати със специална защита.

В килиите не може да се внася абсолютно нищо лично. Единственото, на което имат право затворниците, е среща със защитниците им при специален режим, както и излизане за по един час на всяко денонощие.

Мястото на разходката е оградено със специални мрежи, откакто през 2009 г. от там с хеликоптер избягаха трима опасни престъпници“, разказа тя.

На 31 март съдът в Брюксел трябва да разгледа искането на Франция за екстрадирането на Абдеслам, като изходът засега не е ясен, а решението трябва да бъде взето на 7 април. Ако бъде екстрадиран, Абдеслам навярно ще има нужда и от нов адвокат, тъй като сегашният не е специалист по френско наказателно право.

В Белгия до дни трябва да бъде създадена и комисия, която да разследва грешките, допуснати от белгийските служби и власти, довели до допускането на тази трагедията, съобщи още Илиева.

Вижте също

politicheski_ataki

Политическа жега: Какво означават ожесточените престрелки между МС и президентството

Горещо политическо лято се очертава след обвиненията на ГЕРБ към президентството във връзка с избора …