понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Би Ай Ти пита: Има ли арестувани български граждани в Турция след преврата

Би Ай Ти пита: Има ли арестувани български граждани в Турция след преврата

След опита за преврат в Турция и случая с турския гражданин Абдуллах Бююк, предаден от българските власти на Турция, Би Ай Ти изпрати питане до Министерство на външните работи дали има информация за задържани лица с българско и турско гражданство.

Оттам отговориха до медията ни, че към дата – 23 август 2016 г., в посолството на България в Анкара и генералните консулства в Истанбул и Одрин не е постъпвала информация за задържани лица с българско гражданство. По повод въпроса дали има налична информация за задържани лица от категорията граждани на Република България и на Република Турция, от външното министерство уточняват, че според международно утвърдена практика в случаите, когато едно лице е гражданин на повече от една държава, се взима предвид и е в сила гражданството на държавата на територията на която се намира в момента лицето.

„В този смисъл категорията лица, т.нар. „двойни граждани“ на територията на Република Турция се третират от турските власти само като турски граждани. На тази основа, турската страна не е задължена да информира българските дипломатически и консулски представителства за задържани български граждани, които имат и турско гражданство“, се казва още в отговора на външното ни министерство и допълват, че нямат данни за граждани от тази категория.

Би Ай Ти потърси коментара и на български депутати, членове на парламентарна комисия по външна политика.

Вижте какво казаха те:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …