петък , 16 ноември 2018
Начало / ИЗВЪНРЕДНО / Би Ай Ти от сърцето на протеста: Хиляди в страната и чужбина се обявиха против застрояването на Пирин, викове „Оставка“ и „Мафия“ пред сградите на властта

Би Ай Ти от сърцето на протеста: Хиляди в страната и чужбина се обявиха против застрояването на Пирин, викове „Оставка“ и „Мафия“ пред сградите на властта

Екипите на БиАйТи отразиха протестите на хилядите хора от български градове и чужбина против застрояването на природен парк „Пирин“. Първият протест тръгна от площад „Независимост“ в София, той премина и покрай Народното събрание, като последната му спирка бе Орлов мост. Според защитниците решението за промяна на плана на Пирин противоречи на три български екологични закона и се пренебрегва мнението на гражданите. „Ще остана на протестите до момента, в който това решение бъде отменено. За мен то отворя една много голяма врата-Колкото и премиерът да ни уверява, включително и от Брюксел, в обратното. Ние просто не му вярваме,защото видяхме как Банско се развива по един начин, противен на всички обещания, които се дават през годините“, каза жена от протестиращите пред репортера Виктория Бояджиева.
Част от протестиращите носеха плакати „Пирин е в беда, спасете Пирин“.Хората нямат против изграждането на втора кабинка на Банско, но според тях промените и застрояването ще е много по-радикално, каза репортерът Мария Аладжова.
Множеството скандираше „Оставка“ и „Мафия“, минавайки покрай сградите на властта в столицата.
Хората от шествията настояват да се отмени правителственото решение, което разреши промяна на плана за управление на парка. Протестиращите настояват още за оставката на министъра на околната среда Нено Димов. Те искат още одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество. Демонстрациите започнаха от сутринта, когато няколко природозащитни организации внесоха писмо в деловодството на Министерския съвет, в което задават 100 въпроса към премиера Бойко Борисов. Най-важният от тях е кой е реалният собственик на концесионера „Юлен“.
Освен в София, подкрепа за каузата ще има и в още няколко града в Европа и света, сред които Берлин, Брюксел, Виена, Глазгоу, Лондон, Оксфорд, Прага, Хамбург, Манхайм – на 20 януари.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …

2 коментара

  1. Еми те, другите градове ги обезлюдиха…

  2. В София, да имаше хора, ама това в другите градове си беше смешно..