понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Отпадането на МИР Чужбина събра ГЕРБ с опозицията

Отпадането на МИР Чужбина събра ГЕРБ с опозицията

Днешното гласуване на второ четене на промените в Изборния кодекс остава усещането за задкулисни договорки и извънпарламентарни практики, приложени в пленарната зала, коментира репортерът на Би Ай Ти Николай Драганов, който обобщи приетите на второ четене в парламента текстове.

Късно вечерта във вторник всички параграфи минаха в парламентарната правна комисия, като бе постигнат и компромисен вариант да има един избирателен район Чужбина с четирима депутати – тази идея обаче бе разбита на пух и прах с днешното гласуване, добави той.

Предложението на БСП и ДПС за отпадането му бе подкрепено и от ГЕРБ, след като създаването на такъв район фигурираше в законопроекта на управляващата партия, приет с огромно мнозинство на първо четене.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който в предишните дни обясняваше неколкократно и пред камерата на Би Ай Ти как създаването на МИР Чужбина е кауза за ГЕРБ, днес отказа коментар и не пожела да говори с нас, обясни Драганов. По думите му обаче в неформален разговор Кирилов е заявил, че съжалява, но е трябвало да се съобрази с общото решение. С това решение се е аргументирал и Цветан Цветанов, потърсен за коментар.

Според депутати от Реформаторския блок, които гласуваха против отпадането на района, това се дължи на задкулисна договорка между ГЕРБ и ДПС – поради притеснението на ДПС, че новата партия на Лютви Местан ДОСТ може да спечели голяма част от гласовете в Турция. Това обаче не е потвърдена информация.

По думите на репортера ни в РБ са били шокирани, но засега няма ясен знак дали днешните решения могат да повлияят на оставането им в управляващата коалиция.

Междувременно депутатите решиха също референдум и избори да не могат да се провеждат в един и същи ден – въпреки, че по-рано бяха гласували точно обратното с цел пестене на средства, както и да има задължително гласуване без санкции, припомня Николай Драганов. Чуйте обобщението му:

Вижте и коментарите на ддепутатите в Народното събрание, които засне екипът на Би Ай Ти:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …