неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Би Ай Ти от Брюксел: Посланието на всички тук е „спокойствие“

Би Ай Ти от Брюксел: Посланието на всички тук е „спокойствие“

Брюксел е изключително спокоен, спокойни са и белгийците. Това беше посланието на всички, с които разговаряхме тук. Хората отказват да живеят в страх и да се подадат на провокацията.

Това разказа колегата ни Дениза Георгиева от Би Ай Ти в живо включване от центъра на белгийската столица, където на 22 март бяха извършени няколко атентата.

Повечето хора споделиха с екипа ни, че не желаят да виждат полиция и военни по улиците, тъй като от това не се чувстват по-сигурни, а напротив, добави тя.

По думите й в контраст с единството сред белгийците, мюсюлманската общност в града се чувства застрашена и отлъчена.

Мароканка, родена и израснала в страната, споделя, че докато преди белгийците са успявали да се абстрахират от дрехите и хиджаба й и да опознават общността, то днес вече не е така.

Тя разказва и за някои от заплахите, които е получавала. Не им обръща внимание обаче, тъй като смята себе си за добър човек.

За утре в квартал Моленбек е заплануван протест на крайнодесни групи, като засега не е ясно дали той ще бъде спрян от полицията.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …