неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Би Ай Ти осъди президентската институция за втората стенограма за КТБ

Би Ай Ти осъди президентската институция за втората стенограма за КТБ

Би Ай Ти осъди президентството да публикува и втората стенограма за Корпоративна търговска банка (КТБ). Софийският административен съд е отменил отказ за предоставяне по Закона за достъп го обществената информация (ЗДОИ) на запис от Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Плевнелиев от 14 юли 2014 г.

Адвокат Александър Кашъмов от „Програма достъп до информацията“ гостува в студиото на еМисия България и коментира, че има повод за радост.

„Виждаме сериозен напредък и благодарение на съдебната система. Това, което беше интересно е, че втората стенограма е класифицирана като държавна тайна. В този смисъл е преминала една формална процедура по поставяне на гриф за сигурност, но съдът приложи Конституцията и принципите, които произтичат от нея и от Европейската конвенция за правата на човека“, обясни адвокат Кашъмов.

По думите му, в случаят е надделял обществения интерес. „На второ място съдът констатира, че няма данни за преценка на вредата, а стенограмата е класифицирана като държавна тайна. Този закон изисква да се поставя такъв гриф след преценка на информацията, чието оповестяване би довело до реална вреда за националната сигурност, външната политика и икономиката. Съдът приема, че в случая няма данни да е извършена тази преценка“, посочи адвокат Кашъмов.

„Правото на гражданина, в случая на Би Ай Ти, надделява да се получи достъп до информацията“, подчерта юристът.

„Важното е, че всеки елемент от пъзела трябва да бъде налице, за да може и медиите, и гражданите, да сглобят пъзела. Обществото иска да види ще бъдат ли установени виновни, каква е истината, какви мерки ще бъдат предприети за да не се случва подобно нещо като с КТБ. Най-важна е информацията какво правят политиците в името на избирателите“, заяви Кашъмов.

По думите му, президентът може да подпомогне съдебната реформа. Трябва да спазва Конституцията, но и да съблюдава обществения интерес.

„Реформата в съдебната система в България предполага цялостна реформа на прокуратурата, докато цялостна реформа на съда не е необходима. Като цяло съдилищата са много по-стабилната част от съдебната система“, заяви още юристът.

По думите му, фигурата на главния прокурор е така поставена, че тя е много силна и позволява произвол дори при дребни движения, а това трябва да престане да бъде така.

„Трябва да има ограничаване на властта на главния прокурор“, категоричен е адвокатът.

Чуйте целия разговор с адвокат Александър Кашъмов и решението на съда в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Сега направихте услуга на човека, който източи Ктб, скри се и иска да има трусове в държавата.

  2. А осъдени за фалита на пирамидата КТБ кога ще има? Кога ще бъде екстрадиран крадеца Цветан Василев, които продължава да харчи откраднатити милиарди?