понеделник , 25 юни 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти новините в изборния ден – обедна емисия

Би Ай Ти новините в изборния ден – обедна емисия

България избира новите 240 народни представители, които ще влязат в 44-ото Народно събрание. Изборният ден започна точно в 7 ч. и ще продължи до 20 ч. Във вота участват 11 партии, 9 коалиции и 9 независими кандидати. Каква е избирателната активност към този час и има ли подадени сигнали за нарушения – провери репортера ни Флорина Иванова, която е в Централната избирателна комисия.

Засилено полицейско присъствие и жандармерия в ромския квартал на Хасково. Мястото е известно като един от рекордьорите по изборни нарушения. Създаден е специален щаб на Областната дирекция на МВР, който да се грижи за реда по време на вота. Как протича изборният ден в Хасково и региона – провери Златимир Йочев.

Служебният премиер Огнян Герджиков изрази надежда след около месец начело на страната да има стабилно правителство. Вижте какво още каза той, след като упражни правото си на глас тази сутрин.

Извън страната са разкрити 371 секции в 70 държави. Във Великобритания повече от 5 200 наши сънародници са подали заявление за гласуване. Има ли отново големи опашки от желаещи да гласуват, както беше на предишните избори, ще разберем от Дамяна Божинова, която е в посолството ни в Лондон.

Рекорден брой секции са разкрити в Австрия – общо 12. Седем секции има във Виена и още пет в други градове. На президентските избори през есента там гласуваха 3,4 хил. души. Ще участват ли повече наши сънародници в изборите този път? От Виена разказва журналистът Александър Детев.

Спокойно и навреме започна изборния ден в Испания. В 38-те секции в страната до 10 ч., по официални данни, са гласували 819 души. Предварително подадените заявления за гласуване са 3009.

В Германия са отворени 13 изборни секции – по три в Берлин и Мюнхен, две във Франкфурт, а в останалите градове с повече българи по една. Очаква се днес повече наши сънародници в Германия да гласуват в сравнение с президентските избори миналата година. Как протича изборния ден в Берлин – разказва Александър Найденов.

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …