сряда , 18 юли 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти новините в изборния ден – емисия в 17 ч.

Би Ай Ти новините в изборния ден – емисия в 17 ч.

Остават три часа до официалния край на изборния ден. Към 13:00 ч. активността в страната е малко над 25%. На някои места по света пък изборните секции вече затвориха врати. Повече за желанието на българите у нас и в чужбина да гласуват ще разберем от репортера ни Флорина Иванова, която е в Централната избирателна комисия.

Полицията задържа председател на Секционна избирателна комисия в Плевенска област за търговия с вот, съобщи в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. До момента обвиняемите лица са осем. Прокуратурата е образувала 73 досъдебни производства, а броят на сигналите е 534 – двойно повече от последните парламентарни избори. По думите му схемите за купуване на гласове са същите като досега – индивидуално в определени населени места и корпоративен вот, чрез който работодатели от големи компании внушават на подчинените правилния начин да гласуват чрез всякакви видове агитация, включително раздаване на храни и парични бонуси.

Рекорден брой членове на секционни избирателни комисии се отказаха от ангажимента си в последния момент в Кърджали. Около 35% от тях са сменени само от петък насам. С повече информация на живо от Кърджали Златимир Йочев.

Между 20 и 40 лв. са предлагани за глас в пловдивския ромски квартал Столипиново на тези избори. За голяма част от жителите му обаче сумата е неатрактивна и те решиха да изчакат до последно за по-добри оферти. Окръжната прокуратура в града разследва седем сигнала за купуване на гласове. Как протича денят в Пловдив – в репортажа на Илиян Велков.

Извън страната са разкрити 371 секции в 70 държави. Във Великобритания повече от 5 200 наши сънародници са подали заявление за гласуване. Има ли отново големи опашки от желаещи да гласуват, както беше на предишните избори – разказва Дамяна Божинова, която е в посолството ни в Лондон.

Преди два часа започна изборният ден в града с най-голяма българска общност в Съединените Щати – Чикаго. Има ли вече желаещи да гласуват пред урните и какви са очакванията на сънародниците ни от вота- провери репортерът ни в Чикаго Елена Хотинова.

На финала се прехвърляме в едно населено място у нас, което не влиза в предизборните обиколки на политиците – добруджанското село Каменци. Там живеят около двайсетина възрастни хора. Твърдят, че въпреки самотата, не пропускат избори. На какво се надяват старите добруджанци и коя е най-голямата им болка и надежда вижте в репортажа на кореспондента ни от Силистра Любомир Добрев.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …

Един коментар

  1. Вики Eмилова

    Тоалетът на г-жа Кулезич сигурно е подходящ за бал на Евгени Минчев, но в никакъв случай за предизборно студио. В BIT няма ли стилисти?