петък , 22 юни 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти новините с Ирена Казакова на 22 юни – централна емисия

Би Ай Ти новините с Ирена Казакова на 22 юни – централна емисия

В Брюксел започна срещата на лидерите на Европейския съюз. Разговорите се провеждат на фона на засилени мерки за сигурност, след като само преди два дни атентатор опита да взриви бомба на централната гара в града.

Отношенията между Русия и Съединените щати стават все по-обтегнати. Въпреки че американският президент Доналд Тръмп искаше да ги подобри, тази възможност все повече се отдалечава.

Изненадващо и в последния момент внесоха втора кандидатура за председател на Върховния административен съд. С какви мотиви и как се оценява номинацията обобщава Илияна Шишкова. Соня Янкулова е втората и изненадваща кандидатура за председател на Върховния административен съд. Номинацията й влезе в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет на последото възможно заседание.

Окончателно – видеоконтролът на пътя вече няма да е обозначен с пътни знаци. Повече за приетите от депутатите промени в Закона за движение по пътищата, разказва Валерия Касиян. Досега къде има камери на пътя се означаваше с изрично поставени пътни знаци за целта. Те обаче ще бъдат премахнати. При установени нарушения, за които не се отнемат контролни точки или право на управление на МПС, ще се издава електронен фиш.

Ограничения на плащанията в брой приеха на първо четене депутатите. Очаква се от 1-ви август 2017 г. в магазините да можем да плащаме в брой не повече от 5000 лева. Тази сума ще се намали на 3000 лева от 1-ви януари 2018 г. А третият етап на ограничението ще забрани плащания в кеш над 1000 лева и се предвижда да влезе в сила на 1-ви януари 2019 година. Преди промята да бъде приета окончателно, депутатите ще трябва отново да я обсъдят и приемат на второ четене.

Специализираната прокуратура e повдигнала обвинения на петима участници в организирана престъпна група, която е разпространявала фалшиви евро банкноти и наркотици. Групата е арестувана във вторник.

Евелин Банев – Брендо беше осъден окончателно на десет години и половина затвор от Апелативния съд в Букурещ. Присъдата е за трафик на 51 тона кокаин. Не е ясно дали някога Брендо ще влезе в затвора, за да излежи присъдата си. От година той се издирва от Интерпол с червена бюлетна по искане на румънските власти.

Джихадистите от „Ислямска държава“ взривиха известната джамия „Ан Нури“ в иракския град Мосул. Ислямистката групировка хвърли вината върху коалиционните сили. Експлозията е станала в момент, в който иракските военни части водят ожесточени битки срещу джихадистите. Коалиционните сили са много близо до превземането на Мосул.

Тропическата буря „Синди“, която връхлетя Съединените Щати взе първа жертва. Властите съобщават за един загинал в щата Алабама.

Туроператори и хотели се оплакват, че чужди туристи ги изнудват с дела за претърпени вреди в България. От бранша обясняват, че жалбите са с абсурдно съдържание и целят единствено финансово облагодетелстване.

Вижте по-важните новини към този час в следващото видео:

Вижте също

Oмбудсманът Мая Манолова предлага бартер: Оставката й срещу бързо приемане на законопроекта за личната помощ

Омбудсманът Мая Манолова е готова да подаде оставка, ако законопроекта ѝ за личната помощ бъде …