вторник , 19 юни 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти новините на 5 май – обедна емисия

Би Ай Ти новините на 5 май – обедна емисия

Нови шестима народни представители подадоха оставки като депутати. Междувременно беше създадена временна комисия, която да реши дали да снеме депутатския имунитет на Веселин Марешки заради искането на прокуратурата. Днес е и първи работен ден на новите министри. Очакват се рокади на ключови постове.

Довършване на Южната дъга и доизграждане на третата линия на метрото са двата ключови проекта, които столичният кмет Йорданка Фандъкова ще постави като приоритет пред новия кабинет. Фандъкова изрази увереност, че предвидените 134 млн. лв. за свързването на крайни квартали с центъра чрез метро ще бъдат напълно достатъчни, въпреки сложността на изпълнението. Кметът на София потвърди, че няколко частни фирми вече са проявили интерес да инвестират в третия лъч на столичния метрополитен.

Водач на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Египет призова мюсюлманите да стоят далеч от места, където се събират християни. Той предупреди още, че опасни биха могли да бъдат и държавни сгради, военни бази и полицейски управления.

Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон подаде жалба за клевета. Парижката прокуратура започна следствие срещу неизвестен извършител за разпространение на фалшиви новини, целящи да повлияят на вота на балотажа в неделя.

След месеци на заявки за здравна реформа и премахване на „Обамакеър“, в камарата на представителите на Съединените щати мина гласуването на напълно нова програма за здравно осигуряване. Предложението беше прието с 217 гласа „ЗА“ срещу 213 „ПРОТИВ“.

Международната общност отбелязва днес Световния ден за правата на хората с увреждания. Най-ограничено се оказва правото им на труд. Какви са причините и как се справят хората в неравностойно положение с проблемите и вижте повече подробности във видеото.

Четири дни преди Деня на Европа, в София беше открита Изложба „Това е моята Европа“. В Градската градина пред Народния театър са показани най-добрите снимки на участниците във фотоконкурса със същото заглавие.

Рано сутринта над 600 ученици от бургаското училище „Васил Априлов” бяха евакуирани след подаден сигнал за бомба. За щастие разиграната ситуация беше само част от превантивно учение на МВР Бургас.

В Еленския балкан и китното селце Вълчовци открай време местните жители съхраняват тайна рецепта за приготвяне на вкусно гергьовско агне. За разлика от повечето места у нас, където месото се пече на чеверме, там то се изпича на жар в пещ. Вижте повече подробности за това как се прави най-вкусното агнешко във видеото!

Вижте също

Парламентът в Скопие обсъжда „Северна Македония“

Днес договорът за промяната на името на Македония влиза за обсъждане в парламента в Скопие. …