четвъртък , 27 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Новини / Би Ай Ти новините на 4 април – обедна емисия
OBEDNA_NOVINI картинка

Би Ай Ти новините на 4 април – обедна емисия

Установена е самоличността на атентатора в Санкт Петербург. Русия скърби за жертвите на терора.

Жертвите на атентата в метрото в Санкт Петербург вече са 14, ранените са най-малко 50. За това съобщи руският министър на здравеопазването. Междувременно извършителят на атентата беше идентифициран. Вече е ясно, че той е гражданин на бившата съветска република Киргизстан. Разследващите потвърдиха, че смъртоносната експлозия е предизвикана от атентатор-самоубиец.

Атентаторът-самоубиец се казва Акбаржон Джалилов. Роден е в Киргизстан през 1995 г. Това обяви говорител на киргизстанските служби за сигурност. Предполага се, че е получил руско гражданство. Агенция Интерфакс съобщи, че киргизстанските спецслужби поддържат контакт с руските във връзка с взрива в метрото на северния руски град. Киргизстан е преобладаващо мюсюлманска бивша съветска република в Централна Азия с население от 6 милиона души и е близък политически съюзник на Русия. Франс прес отбелязва, че най-малко 7000 граждани на бивши съветски републики, сред които около 2900 руснаци, са се присъединили към джихадистки групировки в Сирия и Ирак, най-вече към „Ислямска държава“. До момента обаче никой не е поел отговорност за атентата. От днес Санкт Петербург е в тридневен траур.

През цялата нощ десетки жители на Санкт Петербург посетиха лобното място на 11 свои съграждани, за да поставят там цветя и свещи в тяхна памет. На мястото на атентата беше и президента Владимир Путин, който беше на работна среща в града по време на нападението.

Тази сутрин метрото в Санкт Петербург изцяло възобнови работа. По-късно две станции бяха затворени за кратко заради открит подозрителен предмет. Заради подобни подозрения беше затворен временно и супермаркет в града. И двата сигнала бяха проверени от силите на реда и след като се оказа, че няма взривни устройства, станциите и магазинът бяха отново отворени.

Преговори за съставяне на правителство. Ще се разберат ли ГЕРБ и Обединениете патриоти?

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е на работно посещение в България по покана на президента Румен Радев. В момента двамата провеждат разговор „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, след което ще направят изявления пред медиите.

Турският президент Реджеп Ердоган нарече „внуци на нацизма“ европейските лидери, които според него се опитвали да повлияят на резултата от конституционния референдум в страната. На многохиляден митинг в Северна Турция Ердоган отправи послание към страните членки на Евросъюза. По думите му те правят всичко възможно, за да принудят турските граждани в техните страни да гласуват ЗА увеличаване на неговите правомощия. Вотът в Турция е насрочен за 16-ти април, но гласуването на турските граждани в Европа вече започна и ще продължи до неделя.

Вижте също

2017-04-25_165842_6

Повече от 115 горски пожари горят в югоизточна Флорида. Домовете на хиляди за застрашени от пламъците.

Над 25 хиляди акра са изгорели, сред тях и къщи. Какво казват хората, които се …