сряда , 18 юли 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти новините на 29 март – обедна емисия

Би Ай Ти новините на 29 март – обедна емисия

Британският министър-председател Тереза Мей подписа официалното писмо за задействане член 50 от Лисабонския договор. Това става ясно от снимка, разпространена от „Даунинг стрийт“.

С това писмо председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще получи официална декларация за намерението на Великобритания да напусне Европейския Съюз. Европейската народна партия заяви, че няма да е възможно да се водят едновременно преговори за процедурата по раздялата с Великобритания и за определянето на новите отношения на страната с ЕС и предупреди, че 2-годишният срок за преговорите може се окаже прекалено кратък.

Служебният министър-председател Огнян Герджиков отчете като успешни подготовката и провеждането на предсрочния парламентарен вот. Той изпрати благодарствено писмо до Централната избирателна комисия.

Националният координационен съвет на Реформаторския блок ще засеадва, за да разгледа колективната оставка на ръководния си орган – Политическия съвет. Тя беше подадена в понеделник, веднага, след като стана ясно, че коалицията Реформаторски блок – Глас народен е получила едва 3,06% на изборите и не влиза в парламента.

Американският Сенат даде зелена светлина за присъединяването на Черна гора към НАТО. Така балканската държава ще стане 29-ата членка на пакта. Американските сенатори взеха решението почти единодушно.

Доналд Тръмп подписа нов изпълнителен указ, с който ще започне преразглеждане на мерките за климата, въведени от Барак Обама. С него президентът на Съединените щати съживява въгледобивната индустрия, като по този начин на практика се отказва от американското лидерство в международната борба с климатичните промени.

В началото на 2018 г. може да започнем проучване за изграждането на Център за адронна терапия в България. Той ще бъде използван за медицински цели.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …