неделя , 22 юли 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти новините на 28 юни с Ирена Казакова – късна емисия

Би Ай Ти новините на 28 юни с Ирена Казакова – късна емисия

Над три хиляди души протестират в момента в Асеновград. Причина за тяхното недоволство е случаят, при който роми нападнаха деца-гребци и техните родители пред болницата в града. Инцидентът стана в понеделник.

По-ниско качество и по-високи цени на редица храни у нас. Това са окончателните резултати от изследването на Българската агенция по безопасност на храните направено на 31 продукта. Най-сериозни са разминаванията при млечните стоки, разлики има и при шоколадовите изделия, соковете, безалкохолните напитки и детските пюрета.

Ескалира скандалът около уволнения и в последствие върнат на поста шеф на Националния дворец на културата. ДАНС излезе с уличаваща информация срещу Мирослав Боршош. Временният директор Борислов Велков пък оповести есемеси, които също говорят за корупция. От БСП внасят сигнал до главния прокурор и настояват за анкетна комисия по скандала.

Прокуратурата повдигна обвинения на двама бивши председатели на Комисията за енергийно и водно регулиране. Светла Тодорова и Ангел Семерджиев ще отговарят за престъпления по служба. Според държавното обвинение, Тодорова е отменила решение на регулатора за намаляване цените на природния газ. С действията си тя облагодетелствала „Овъргаз“ и още 25 дружества. Като краен резултат е имало реална опасност потребителите да плащат по-високи цени. Семерджиев, твърдят от прокуратурата, не е придвижил жалба срещу „Булгар-трансгаз“.

Самолетите „Грипен“ скараха депутатите в парламента. След обвинения в лобизъм и питане защо Народното събрание, а не Министерския съвет се занимава с казуса, създадоха и Временна комисия. Начело застава Емил Христов от ГЕРБ.

С двеста и два гласа „за“ депутатите приеха увеличението на минималната пенсия.Така пенсионерите ще взимат 180 лева от първи юли и двеста от първи октомври. Преди гласуването в залата имаше разгорещен дебат от къде да бъдат взети парите за увеличението.

Лихвите по ипотечните кредити в България са най-ниските от съществуването на ипотечен пазар в страната. Това мотивира младите хора да бъдат активни в търсенето и закупуването на собствено жилище. Това каза за BiT кредитният консултант Тихомир Тошев. По думите му, разходите за наем и тези по кредит за жилище са много близки.

Готви се облекчен режим за получаване на българско гражданство. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов след днешното редовно заседание на Министерския съвет.

Съветът на Европейския съюз удължи икомомическите санкции срещу Русия до 31 януари догодина. Решението е свързано с доклада на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел за неизпълнение на споразуменията от Минск от руска страна. Санкциите бяха наложени през 2014 г. за една година в отговор на руските действия, дестабилизиращи Украйна.
България остава във втора категория за борба с трафика на хора през 2016-та година. Tова е заключението в новия доклад на американския Държавен департамент за трафика на хора за секс и работна ръка по света.

Вижте по-важните новини от деня в следващото видео:

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …