събота , 21 юли 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти Новините на 23 юни с Ирена Казакова

Би Ай Ти Новините на 23 юни с Ирена Казакова

Главният прокурор е поискал имунитета на народните представители отВоляВеселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Исканията заради водено разследване за изнудване. Според прокуратурата в периода 2012-та – 2015-та година Марешки е заплашил 7 собственика на аптеки с увреждане на имущество. Той ги принуждавал да прехвърлят дялове от управляваните от тях търговски дружества на такива, собственост или контролирани от Марешки. Имали избор и да прекратят търговската си дейност.

Взривиха банкомат в Бургас, който се намира в банков клон. Инцидентът е станал в комплекс „Славейков” малко след 2:30 часа тази сутрин. Районът на инцидент е отцепен. Специалисти от ДОТИ –София извършват оглед на място. Проверяват се и записи от видеокамерите. В съседство на банковия клон има още офиси на фирми, както и денонощен магазин. Никой обаче не е чул взрива.По непотвърдена информация не е установена липса на пари. Първоначално изтече информация, че в банкомата е имало около 100 000 лв., но тя не се потвърждава.

Продължава срещата на върха в Брюксел. Днес премиерът Бойко Борисов, заедно с министър-председателите на Естония и Австрия ще представят приоритетите на председателството на Съвета на Европейския съюз. Естония поема председателството от юли и ще го предаде на нашата страна от първи януари догодина. От юли 2018 г. то ще бъде поето от Австрия. По-късно Борисов ще бъде в немската столица Берлин, където ще се срещне с представители на Фондацията на семейните предприятия. Акцент на дискусията ще бъдат предимствата на България като инвестиционна дестинация.

Имейл адресите и паролите на британски министри, посланици и висши полицейски служители, са търгувани онлайн от руски хакери. Това показва журналистическо разследване, публикувано в последния брой на вестник Таймс. Според изданието списъците с хакнатите данни включват лична информация от мейлите на над хиляда британски депутата и парламентарни сътрудници, повече от седем хиляди висши полицейски служители и над хиляда от външното министерство. В списъците са министърът на образованието Джъстин Грийндинг и министърът на икономиката и бизнеса Грег Кларк. Хакерите са продавали или търгували с данните.

Четири от арабските държави, прекъснали отношенията си с Катар, заради обвиненията, че страната подкрепя терористи, са изпратили до Доха ултиматум с 13 искания. Саудитска Арабия и другите арабски страни искат Катар да закрие централата на телевизия „Ал Джазира“, както и всичките й филиали. От Доха искат да прекъсне дипломатическите си отношения с Иран и да затвори турската военна база. Според списъка Катар трябва да изгони всички граждани на Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн, които се намират на нейна територия. Дължи и „обезщетение“, което обече не е уточнено като конкретна сума. Срокът за изпълнение на 13-те ултиматума е 10 дни. Все още няма реакция на катарските власти по така поставения ултиматум.

Логистичен център на НАТО се изгражда край Русе. Той ще се ползва от американски военни, които ще участват в много-национално учение у нас от средата на юли в района на Ново село. В лагера ще бъдат настанени военни от състава на Втори кавалерийски полк от Командването на Сухопътните сили на Америка в Европа. В лагера вече са поставени първите палатки, в които ще бъдат спалните помещения, оборудвани с климатици. Доставени са мобилни бани и тоалетни. Има изградена столова, но храната няма да се приготвя в базата. Първите американски военни се очаква да пристигнат в лагера на 18-ти юли. Учението ще се ръководи от Командването на Сухопътните войски на Съединените Щати в Европа. В него ще участват около 25 хиляди военнослужещи от 22 държави.

Екип от международни учени пренесе лед от Боливия в Антарктика. Създават световна ледена колекция, която ще бъде използвана в борбата с глобалното затопляне.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …