четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти новините на 22 юни с Петя Кертикова – късна емисия

Би Ай Ти новините на 22 юни с Петя Кертикова – късна емисия

В Брюксел продължава двудневната среща на лидерите на 27-те държави членки на Европейския съюз, която започна днес. На нея се обсъждат важни теми като сигурността и борбата с тероризма, общите европейски ценности, излизането на Великобритания от ЕС и политиката на страните-членки спрямо мигрантите. В белгийската столица е и българският министър-председател Бойко Борисов.

Утре Борисов и лидерите на Австрия и Естония официално ще представят на Съвета на Европейския съюз своята 18-месечна програма, която влиза в сила от 1 юли тази година.

В Брюксел с интерес се очаква и речта на британския премиер Тереза Мей. Тя трябва да изложи стратегията си за запазване статута и европейските права на британците след Брекзит.

Би Ай Ти ще проселди и утрешния, втори ден на срещата в белгийската столица.

У нас – окончателно няма да има предупредителни табели за камери по пътя. Досега наличието на камерите, които следят за скоростта, се означаваше с изрично поставени пътни знаци, които ще бъдат премахнати. При установени нарушения, за които не се отнемат контролни точки или право на управление на МПС, ще се издава електронен фиш. От шест месеца до година ще се прекратява регистрацията на автомобил, ако водачът е без книжка, ако е пиян или дрогиран. Това обаче породи въпроса кой е виновен, ако човек предостави колата си на друг. Повече за приетите от депутатите промени в Закона за движение по пътищата – в репортажа на Валерия Касиян.

Собственик на нива е блокирал достъпа до плаж Силистар, докладваха плажуващи. Земевладелецът е заградил имота си с колчета, за да печели от туристите като къса билетчета за незаконен паркинг в полето. Държавните институции вдигат рамене, казва концесионерът на плажа, а казусът се прехвърля от един директорски кабинет в друг. За последните седем години на място са направени десетки проверки. Едва с началото на сезона през 2015 г., екоинспекцията в Бургас разпореди общината да осигури алтернативен достъп до ивицата. Оказва се обаче, че оттам са безсилни да се справят с проблема – от една страна, защото терените са частни, а от друга, защото територията около Силистар е защитена и общински паркинг няма как да има.

В поредната история на завърнал се наш сънародник от чужбина ви разказваме за живота на един висшист по икономика и компютърни науки, който при наличието на семейна фирма, занимаваща се с корпоративен софтуер, избира да замине за Америка. Отказват му работа по време на голямата рецесия, защото е чужденец, намира възможност да се реализира в друга щатска фирма, но избира да се завърне.

Вижте тези и други новини от късната емисия на Би Ай Ти:

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …