неделя , 22 юли 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти новините на 21 юни с Петя Кертикова – късна емисия

Би Ай Ти новините на 21 юни с Петя Кертикова – късна емисия

Правосъдното министерство подготвя промени, с които да бъде разширен обхватът на престъпленията, свързани с тероризъм. Стратегията все още е на етап обсъждане. Какво предвижда тя, обобщава репортерът ни Цветин Филипов.

Бившият шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров стана клиент на Темида. Прокуратурата му повдигна обвинение за безстопанственост. Според събраните материали той е ощетил пътната агенция с над 41 милиона лева.

Агент на ДАНС отива на съд за измама. Евгени Иванов ще се изправи пред Темида. Причината – заблудил чужденци, че ще получат статут за постоянно пребиваване. За услугите си взел 40-ет хиляди лева. Иванов е извършил и второ престъпление – издал е държавна тайна, твърдят от прокуратурата. Колегата му Петър Спасов също отива на съд. Той ще отговаря за незаконно придобито оръжие, което предал на Иванов.

Затвор за родителите които удрят децата си – това поиска омбудсманът Мая Манолова. Агресията сред децата и насилието над подрастващите бяха обсъдени с неправителствени организации. Специално направено проучване показва, че шест от десет деца у нас са станали жертва на насилие.

Депутатите не одобриха идеята да има още един референдум за вида на избирателната система. Предложението за новото допитване бе направено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Политиката е мъжка професия. Това е резултатът от проучване на изследователския център Тренд, по поръчка на Либералния институт за политически анализи. Анкетирани са 1002-ма души. Идеята е да се провери важат ли в 21-ви век половите стереотипи спрямо участието на жени в политиката у нас.

Продължаваме с международните теми. 36-годишен мароканец е убититят извършител на снощния атентат в Белгийската столица, съобщиха властите в Брюксел. При инцидента няма други пострадали. Причината – взривът не е бил мощен.

Потенциален терористичен инцидент на летището във Флинт, щата Мичиган. Полицай е ранен от мъж, който извикал на арабски, преди да го атакува с нож. Служителят от охраната е намушкан във врата и гърба, опериран е и е в стабилно състояние. Заподозреният извършител е арестуван, а летището е евакуирано веднага. Няма други пострадали. ФБР допуска, че е възможно инидентът да е акт на тероризъм. Летището засега остава затворено.

„Отличен“ за Мария Габриел. Това е неофициалната оценка след вчерашното изслушване на кандидата за еврокомисар по цифровата икономика. Ралица Василева събра първите реакции.

Правителствена криза в Румъния. Управляващата левица в страната реши да свали собственото си правителство, само шест месеца след като беше формирано. Причината – неизпълнение на коалиционната политика. Международният ни редактор Николай Грозданов с повече по темата сега.

Вижте по-важните новини от деня в следващото видео:

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …