понеделник , 23 юли 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти новините на 18 април – обедна емисия

Би Ай Ти новините на 18 април – обедна емисия

Парламентарно представените партии се събират преди утрешното първо заседание на 44-тия парламент. Те трябва да определят председателите на парламентарните си групи, а ГЕРБ трябва да излъчи и предложението си за председател на парламента.

Тази седмица започват официалните преговори за управленската програма на бъдещия кабинет, след като миналата седмица ГЕРБ и „Обединени патриоти“ подписаха съкратен вариант. Очаква се да бъдат обсъдени конкретни имена на министри и да бъде подписано коалиционно споразумение. Преди началото на 44-тия парламент пък експерти изразиха очаквания той да изкара пълния си мандат. ГЕРБ има комплекс от това, че вече два пъти предсрочно се отказа от властта и това ще подейства като свръхмотивация за Борисов, прогнозира пред Би Ай Ти политическият психолог Антоанета Христова.

Властите в Турция удължават с три месеца извънредното положение в страната. Мярката беше наложена след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

След референдума за конституционни промени в Турция, експерти в страната смятат, че сега трябва много внимателно да се наблюдава развитието на отношенията между Турция и Европейския съюз. Основното притеснение е, че увеличаването на правомощията на президента ще доведе до допълнително изостряне на отношенията със западноевропейските държави.

Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Япония. Пенс отново подчерта значението на военния съюз между Токио и Вашингтон с оглед ядрената заплаха от Северна Корея.

Започна записването на първокласници в София. Тази година Столичният общински съвет прие наредба за единни критерии за класирането на децата.

Близо половин километров участък от столичния бул. „Брюксел“ ще бъде затворен за 6 месеца. Причината главната пътна артерия от Летище София до центъра на града да бъде прекъсната е строителството на директна естакада към Терминал 2.

Църковни реликви разкриват в Бургас тайнствата на християнството. По време на Великденските празници бургазлии и гостите на града имаха възможност да разгледат изложба, представяща църковна утвар от периода на Възраждането. За ескпозицията разказва кореспондентът ни Стиляна Георгиева.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …