понеделник , 18 юни 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти новините на 15 март – обедна емисия

Би Ай Ти новините на 15 март – обедна емисия

Водещите новини в обедната емисия на Би Ай Ти: Две непълнолетни момчета са задържани за убийството на таксиметровия шофьор от Русе. Ключови парламентарни избори в Холандия – ще спечелят ли популистите? Вулканът Килауеа изригна зрелищно на Хаваите.

Служебният премиер Огнян Герджиков лично проверява как върви подготовката за изборите. Служебното правителство отчете, че има повече заявления за гласуване в чужбина и заради възможни опашки във Великобриртания, Турция и Германия се е обърнало към ЦИК с молба за по-добра организация. С повече информация – репортерът ни Симона Костадинова.

Двама 17-годишни младежи са задържани за убийството на 59-годишния таксиметров шофьор от Русе вчера. В момента се изяснява съпричастността им към престъплението, съобщиха от полицията. За сега няма официални информация дали това са извършителите.

Централната избирателна комисия даде разрешение за привличане на кандидат-депутата доктор Валентин Павлов като обвиняем. Свалянето на имунитета му вчера беше поискано от главния прокурор. Д-р Павлов, който е водач на листата на Реформатторския блок в Перник, е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на 14-годишно момче. Вчера той сам се отказа от имунитета си.

Холандия решава съдбата си за следващите четири години на знакови избори. Вотът е първият голям тест за политиката в Eвропа тази година и за нарастващото влияние на популистите. До последно проучванията даваха изключително близък резултат между двамата десни лидери на водещите партии – дясно-центристкия Марк Рюте и крайно-десния Герт Вилдерс.

Първи разкрития за данъците на американския президент Доналд Тръмп, които той отказа да направи по време на предизобраната кампания. Според съобщение на Белия дом, през 2005 г. Тръмп е платил данъци на стойност 38 милиона долара при приход от 150 милионa.

Поне трима души загинаха заради тежките метеорологични условия по източното крайбрежие на Съединените щати. Двама възрастни мъже са загинали в Уисконсин, а 16-годишно момиче е загубило живота си в Ню Хемпшър.

Министерството на образованието предлага две нови програми за допълнително финансиране на предучилищното и училищното образование. Те ще бъдат предложени след обсъждане на Министерския съвет, заедно с досегшаните девет. За първи път се предлага дофинансиране на предучилищното образование, за да бъде даден равен старт на децата преди постъпване в училище. Нова е и програмата „Обучение за ИТ кариера“. Тя е насочена към професионалните гимназии, които дават квалификация „Приложен програмист“. Целта е завършилите ученици да имат възможност веднага да започнат работа по специалността.

Над 220 хил. са децата с наднормено тегло у нас. Според прогноза на Световната организация за изследване на затлъстяването до 2025 г. техният брой ще достигне 253 хил.

Превърналият се в интернет сензация преподавател по международни отношения Робърт Кели обясни как се е стигнало до ситуацията, в която децата му влизат в стаята по време на скайп интервю за Би Би Си.

Течна лава продължава да се стича от вулкана Килауеа в Хаваите. Той е един от най-младите на Земята, а лавата, стичаща се по стените му, образува ефектен поток, който се влива директно в Тихия океан.

Вижте също

Задържаха пияния шофьор, който причини верижна катастрофа в столицата

Задържан е един от шофьорите, които участваха снощи във верижната катастрофа на булевард „Академик Иван …