понеделник , 24 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Новини / Би Ай Ти новините на 14 април – обедна емисия
NOVINI

Би Ай Ти новините на 14 април – обедна емисия

Днес е Велики петък, познат като Разпети петък. На този ден е разпнат Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва на греховете на човечеството. Стотици миряни отиват днес на църква, за да минат под плащеницата, с която е било покрито тялото на Христос, след като е свалено от разпятието.

Засилено полицейско присъствие около църковните храмове, гарите, летищата и метростанциите ще има в четирите почивни дни. Мерките за сигурност включват и физически проверки, затова от полицията молят гражданите да носят личните си документи и да избягват влизането с обемист багаж в храмовете.

Стотици хиляди българи се отправиха на път за почивните дни. Очаква се 70 хиляди да празнуват извън страната. 40 хиляди от тях ще се отправят към съседна Гърция. Има ли струпване на най-големия граничен пункт Кулата, провери кореспондентът ни Снежана Любенова.

В навечерието на Разпети петък Съединените щати нанесоха удар в Афганистан с най-мощната неядрена бомба. Целта на атаката е бил подземен комплекс от тунели и пещери, за който се предполага, че се използва от бойци на терористичната групировка “Ислямска държава.”

В Сирия започна масова евакуация на шиитското население от две селища в замяна на евакуирането на сунитски бунтовници и цивилни от други две. Това се случва в изпълнение на споразумение, сключено между бунтовниците и правителствените сили.

Многонационален батальон на НАТО беше разположен в североизточната част на Полша. Хиляда и сто войници, начело с американски командир се присъединиха към другия изцяло американски батальон, който пристигна в Полша по-рано тази година.

В неделя, навръх Великден, юристите отбелязват и професионалния си празник. Професията им възниква с първите сделки в древността. Музеят в Търговище пък пази най-стария нотариален акт в България. Повече – в репортажа на кореспондента ни Тоня Иванова.

Вижте също

VEREA_2

Седми фолклорен фестивал „Верея“ – Чикого, част 2