събота , 24 март 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти новините на 13 април – обедна емисия

Би Ай Ти новините на 13 април – обедна емисия

ГЕРБ и „Обединените патриоти“ обявиха управленската си програма. Тя е дълга символичните 21-а страници. Какво включва – ще разберем от репортера ни в Народното събрание Симона Костадинова.

Бившият граничен полицай Михаил Цонков и тримата му колеги отказаха днес да дават обяснения в Районен съд Бургас по обвинителния акт от турския наказателен съд. Причината е, че от правните документи не става ясно в какво точно са обвинени и липсват приложени доказателства.

Във връзка с предстоящите Великденски празници и повишените нива на терористична заплаха в редица страни, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, които ще пътуват да бъдат бдителни.

Русия за осми път наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия. Решението осъждаше химическата атака в Хан Шейхун.

Сергей Лавров и Рекс Тилърсън дадоха обща пресконференция, след като руският президент Владимир Путин също се срещна с държавния секретар на Съединените щати в Москва.

Междувременно президентът на Съединените щати Доналд Тръмп посрещна генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вашингтон. Тръмп заяви, че НАТО не е остаряла организация, както твърдеше по време на предизборната си кампания.

В неделя в Турция ще се проведе референдум за преминаване към президентска република. Много хора в южната ни съседка са силно притеснени за бъдещето на децата си и обмислят живот извън пределите на Турция.

Според данни на Националния статистически институт на всеки час четирима българи напускат страната ни. Има и такива обаче, които се прибират. В новата ни рубрика „Завърналите се“ днес ще проверим може ли да говорим за българска мечта по аналог на американскатa.

Ще ви разкажем историята на наш сънародник завършил един от най-престижните университети в Съединените щати и избрал родината за професионалната си реализация. Причините за това решение, както и личната история на героя вижте в репортажа на Петя Кертикова.

На Велики четвъртък ще ви срещнем с лишени от свобода българи. Тe участват в образователна програма на неправителствена организация в България по американския модел – „пътешествието на затворника.“ Каква е целта на програмата и как я възприемат лишените от свобода? Наш екип успя да влезе в Централния софийски затвор. Разказите на двама лишени от свобода участници в програмата чуха Петя Кертикова и стажант-репортера ни Радина Манчева.

Днес е Велики четвъртък – най-важният ден от Страстната седмица в навечерието на Възкресение Христово. Според християнската традиция, на този ден богослужителите изнасят кръста от олтара, а християнските семейства месят козунаци и червят яйца. За една малко позната и съхранена във времето технология на боядисване на яйца с пчелен восък, разказва кореспондентът ни във Велико Търново Юлияна Цанкова.

Вижте също

Едва 1/3 от българите са лоялни служители. На пето място сме в Европа по честа смяна на работодатели

Повече от половината българи под 34 години са сменили по трима работодатели. Това сочи международно …