понеделник , 25 юни 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти новините на 12 април – обедна емисия

Би Ай Ти новините на 12 април – обедна емисия

До края на годината минималната пенсия ще стане 200 лв. За това са се договорили ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Постигнато е съгласие по седем от общо 18 секторни политики. Преговорите продължават и днес.

Военните сили само частично могат да изпълняват конституционните си задължения. Това зяви служебният зам.-министър на отбраната Стефан Янев след днешното редовно заседание на Министерския съвет. Причината е недофинансиране на българската армия. 

Повишени норми на уран в питейната вода в Хасково. Четири от деветте кладенци, снабдяващи града вече са спрени, а днес се очаква от Министерството на здравеопазването да дадат подробности и да оповестят взетите мерки. От там твърдят, че опасност за здравето на хората няма.

Германските власти разследват ислямистка връзка зад вчерашното нападение срещу автобуса на германския футболен отбор „Борусия“ Дортмунд. Междувременно стана ясно, че при инцидента е ранен и един полицай, който е ескортирал автобуса. Но и двамата ранени са в стабилно състояние и няма опасност за живота им.

Държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън е на посещение в Москва и ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров. Очаква се основна тема на разговорите да бъде Сирия.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че след референдума на 16 април може да бъде организирано още едно допитване – за връщането на смъртното наказание в страната. Това съобщава вестник „Хабер-тюрк“.

Терорисичната групировка „Бoко Харам“ все по-често използва деца за атентатори-самоубийци. За тази тревожна статиска съобщи детския фонд на ООН – УНИЦЕФ. Само за първите три месеца на 2017 г. 27 непълнолетни са извършили самоубийствените атентати заради групировката. За историята на оцелелите и избягалите от жестоката групировка, разказва Драгомира Капитанова.

Облекчен режим на мерките по празниците предвиждат от МВР, за да не се допуска струпването на хора и да се улесни пътуването им. Засилена охрана ще пази храмовете в цялата страна в нощта срещу Великден.

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …