петък , 23 март 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти новините на 10 юли – късна емисия с Ирена Казакова

Би Ай Ти новините на 10 юли – късна емисия с Ирена Казакова

Протестите в Асеновград спират за срок от две седмици. Това заявиха от Инициативния комитет за града след среща с вицепремиера Валери Симеонов. Малко по-късно самият Симеонов съобщи, че в ромския квартал на Асеновград ще има полицейски участък. Президентът и главният прокурор пък бяха категорични, че проблемът там не е етнически, а заради беззаконието.

Втори ден продължава мирният протест в Бяла в подкрепа на 18-годишния Александър, който се бори за живота си. Младежът е в кома, след като в събота сутринта беше нападнат от 32-годишен ром заради цигара. Протестиращите настояват за справедливост и адекватно наказание.

Населението на България намалява с едни от най-бързите темпове в Европа, сочат данни на Евростат. Към 1 януари тази година българите наброяват 7 101 900 души, което е с около 52 000 по-малко от същия период миналата година.

Софтуер, поръчан от главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ предизвика притеснения през последните дни. Той може да извлича информация от най-популярните мобилни приложения, но значи ли това, че може да ни следи свободно – мненията събра репортерът ни Марио Спасов.

Обвинителният акт за източването на КТБ е дълъг рекордните 15 000 страници и ще бъде внесен в съда до 20 юли, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Обвиняеми по него ще бъдат 19души. Цацаров коментира втората разсекретена стенограма от разговорите в президенството от юли 2014-та, като определи КТБ като голяма пирамида, която е подхранвана лично и е защитавала определени политически интереси.

Плевенският прокурор Димитър Захариев, който беше арестуван в съда миналия месец, се е срещал нерегламентирано с основния свидетел по делото „Октопод“ и го е притискал да лъжесвидетелства срещу тогавашния шеф на специализираната прокуратура. Целта била Захариев да заеме поста му.

Обирджиии с куриозен опит да откраднат банкомат в санданското село Катунци.

Българският премиер Бойко Борисов беше на официално посещение в Истанбул. Той взе участие в 22-рия Световен петролен конгрес по покана на президента Реджеп Ердоган.

Нов скандал за връзките на приближените на Доналд Тръмп с руснаци. Американският вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи,че най-големият син на американския президент се е срещал с адвокатка, свързана с Кремъл.
Горски пожари обхванаха американския щат Калифорния и Канада. И на двете места е обявено извънредно положение. Хиляди хора са евакуирани. Причината за бедствието – рекордните горещини.

Щатът с най-много българи Илинойс вече има гласуван нов бюджет. За да се осъществи той обаче са необходими допълнителни приходи, което принуди законодателите да вдигнат данъците. Какъв е скокът и как изглежда той в сравнение с останалите щати – провери репортерът ни в Чикаго Павел Хаджиев.

Все повече хора по света използват талони за намаления, когато пазаруват. Според данни на Американската асоциация на потребителите, броят на клиентите, които събират така наречените „купони“ в САЩ се е увеличил с милион и 700 хиляди само за една година. Защо това е така и облекчават ли купоните бюджета – провери Цвете Тюлева.

Над 100 балетни артисти и музикален оркестър откриха във Велико Търново Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“. Съставът на бургаската държавна опера постави началото на културното събитие с произведението „Кармина Бурана“ и балета „Болеро“. Фестивалът продължава до септември. По традиция спектаклите се представят под открито небе на историческата крепост Царевец.

Вижте също

Нова снежна буря в САЩ – американските власти с извънредни мерки заради ниските температури

Смразяващ вятър и снежна покривка по Източното крайбрежие на Съединените щати. Снежната буря отмени хиляди …