вторник , 19 юни 2018
Начало / Новини / Би Ай Ти новините на 10 май – обедна емисия

Би Ай Ти новините на 10 май – обедна емисия

Официално: Мария Габриел е българската номинация за нов еврокомисар. Това реши правителството на първото си заседание след встъпване в длъжност. Мария Габриел е български политик от ГЕРБ и депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия от 2009 г. насам. През 2012 г. става заместник-председател на ЕНП – жени и заместник-председател на Групата на партията в европарламента. През 2014 г. е избрана за ръководител на българската делегация в групата.

ГЕРБ внесе законопроект за въвеждане на изцяло мажоритарна избирателна система. Това е първото законодателно предложение, внесено от най-голямата парламентарна група.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми. Уволнението идва ден след като ФБР уведоми американския Конгрес, че на изслушване миналата седмица Коми е огласил подвеждащи заключения във връзка с разследването за имейлите на Хилари Клинтън.

Кандидатът на Демократичната партия „Заедно“ Мун Дже-ин спечели президентските избори в Южна Корея. Той си осигури победата с близо 13,5 млн. гласа. Изборите се състояха предсрочно, след като Конституционният съд потвърди наложения импийчмънт на вече бившия президент Пак Гън-хе. Тя беше отстранена от власт след грандиозен скандал за корупция и последвалите масови улични протести. Новият президент встъпи незабавно в длъжност.

Специализираната прокуратура неутрализира организирана престъпна група заподозряна в наркотрафик, убийства и нанасяне на телесни повреди. Смята се, че това е бандата, която преби проф. Стефан Станчев през април миналата година, вследствие, на което лекарят загуби едното си око.

Преди обяд родители се събраха на протест срещу агресията в детските ясли, градините и училищата. Демонстрацията беше провокирана от зачестилите случаи на оказвано вербално и физическо насилие върху деца от персонала на учебните заведения.

Близо 64 000 четвъртокласници се явиха днес на национално външно оценяване по български език и литература. Изпитът се състоя в 1870 училища и продължи точно един учебен час. За децата със специални образователни потребности от МОН дават два учебни часа за работа. На 12-ти, 15-ти и 16-ти май децата ще положат изпити по математика, човек и природа и човек и общество.

20 000 долара ще дарят депутатите от ГЕРБ от първите си заплати в парламента на българската общност в Чикаго. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обяви, че засега няма решение за замразяване на депустатските заплати. Народните представители обаче трябва да се опитват да покрепят финансово добри инициативи. Цветанов призова и колегите си от останалите парламентарни групи да се включат в инициативата.

33-годишният Стилиян Киров е новият музикален директор на Илинойската филхармония. Конкурсът продължи две години, а нашият сънародник е избран сред общо 175-ма кандидати. Той поема ръководството на оркестъра от първи юни. Стилиян Киров е възпитаник на престижния „Джулиард“ в Ню Йорк, а магистратура по дирижиране завършва в „Екол нормал дьо мюзик“ в Париж. През годините е отличаван с множество награди за професионалните си постижения.

 

Вижте също

Парламентът в Скопие обсъжда „Северна Македония“

Днес договорът за промяната на името на Македония влиза за обсъждане в парламента в Скопие. …