понеделник , 22 януари 2018
Начало / Жива връзка / Безредици в Гърция – полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи

Безредици в Гърция – полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти в центъра на Атина след края на протест срещу новите мерки за икономии. Двата основни синдиката в Гърция обявиха общонационална 24-часова стачка.

Силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ, след като младежи започнаха да хвърлят камъни и пиратки срещу полицаите пред парламента след края на мирен протест, в който според различни информации участваха между 12 и 14 000 души.

Новите мерки за икономии предвиждат 13-о поред орязване на пенсии от 2010 г. насам и намаляване на прага на необлагаемия доход. Безработицата в Гърция е един на всеки четирима, а сред младите хора достига 48%.

Пенсионери, учители, лекари, адвокати и представители на други професии спряха работа в рамките на стачката. Демонстрантите носеха плакати с надписи „не“ на икономиите, „да“ на облекчаването на дълга“ и „върнете ни правата, които откраднахте от нас“.

Двата синдиката планират нов протестен митинг на площад “Синтагма” в центъра на Атина, когато в парламента депутатите трябва да гласуват внесения от правителството законопроект с новите мерки за икономии на стойност близо 5 млрд. евро.

Вижте също

ИЗВЪНРЕДНО! Канцлерът Меркел след срещата си с Бойко Борисов: България на етапи ще се присъедини към Шенген. Премиерът: Подготвя се работна среща във Варна между европейски ръководни фактори и Ердоган

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна днес на посещение у нас. Тя разговоря на четири очи …