четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Безпрецедентен брифинг в Белия дом заради дрънкането на оръжия от двете страни на Тихия океан

Безпрецедентен брифинг в Белия дом заради дрънкането на оръжия от двете страни на Тихия океан

Американският президент Доналд Тръмп събира всички членове на Сената на безпрецедентен брифинг в Белия дом по-късно днес. Основната тема, която той ще разисква със стоте представители на отделните щати, е ескалиращото напрежение със Северна Корея.

Докато служителите на администрацията рутинно пътуват до Капитолия, за да се обърнат към членовете на Конгреса по въпросите на външната политика, съвсем необичайно е целият Сенат да отиде в Белия дом, за да дебатират по тази тема.

В последните дни Вашингтон изрази нарастващата си загриженост относно ядрените и ракетните тестове на КНДР, както и директните заплахи за атаките срещу САЩ и техните азиатски съюзници.

Тръмп, който през уикенда проведе няколко телефонни разговора с лидерите на Китай и Япония, каза в понеделник пред посланиците на Съвета за сигурност на ООН, че „статуквото“ не е приемливо и че Съветът трябва да е готов да наложи нови санкции на Пхенян.

Според някои конгресмени предложението брифингът да се проведе в Белия дом е с цел още по-агресивно да се подчертае посланието на САЩ към Северна Корея, че Вашингтон сериозно иска промяна в политиката.

И докато във Вашингтон политиците все още нямат единна стратегия за отговор на провокациите от Пхенян, към Корейския полуостров настъпва жива сила и бойна техника, готова да превърне района в арена на военни действия.

Вижте още подробности по темата:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …