събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Безплатни прегледи за високо кръвно ще има в 11 български града на 17 май

Безплатни прегледи за високо кръвно ще има в 11 български града на 17 май

Артериалната хипертония се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност.

Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50 години, а след навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.

Утре – 17 май, е Световен ден на хипертонията. Този ден протича под различно мото всяка година, за да се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане.

Тази година вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене, причинната връзка с артериалната хипертония и мозъчния инсулт. Официалното откриване на Националната кампания в този ден ще се състои в София, в 11 ч. на пл. ″Света Неделя″ №7 (до входа на МЕТРО станция Сердика). От 10 до 16 ч., в 11 града от страната на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, ще се правят безплатни измервания на кръвно налягане за автоматично откриване на предсърдно мъждене, ако то е налично в момента на измерването.

Повече за инициативата и превенцията на заболяването – вижте от Елица Петрова, един от организаторите на кампанията.

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …