събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Безобидният въпрос, предизвикал падането на Берлинската стена
Снимка: ЕРА

Безобидният въпрос, предизвикал падането на Берлинската стена

Дали щеше 10 ноември да бъде толкова важна дата за новата история, ако не беше се състояла пресконференцията ден преди това. Двама мъже, едно съмнение за предварително уговорен въпрос и съобщение за свободно минаване през мрежите на Берлинската стена отбелязват 9 ноември 1989 г.

Краткият диалог между Гюнтер Шабовски, член на политбюро на социалистическата партия в ГДР, и Рикардо Ерман, кореспондент на италианската агенция АНСА, предзнаменува вълненията на източногерманците, които ликуват върху стената, делила Европа в продължение на десетилетия.

Преди историческата пресконференция по политическите върхове в ГДР се извършва контролирана промяна. През октомври 1989 г. е сменен дългогодишният сталинист Ерих Хонекер. От месеци Източна Германия е обзета от вълнения за промени, масови протести и искания разхлабване примката на режима. Партийните функционери търсят решение, което да изпусне парата и разписват закон, който дава възможност, всеки източногерманец да има право да пътува на Запад до 30 дни.

На 9 ноември Политбюро се събира, за да обсъди проекта, като за 18.00 часа е предвидена пресконференция, на която да бъде огласен от функционера Гюнтер Шабовски. Самият той не присъства на събранието, но му е предадена бележка с инструкции от новия първи в партията – Егон Кренц.

Пресконференцията е предавана пряко по телевизията и радиото в ГДР. Мудна и скучна до финала, когато в края на първия час италианският журналист Рикардо Ерман задава уж безобидния въпрос: „Не беше ли грешка проектозаконът за пътуванията отпреди дни?“. Шабовски отговаря напоително и дълго, преди журналистите да чуят, че партията е решила да позволи на всеки гражданин на ГДР да излезе през граничните пунктове на страната. „Веднага и незабавно“, гласи отговорът на завалялите уточняващи въпроси.

Следва еуфорията на хиляди ликуващи източногерманци, които разбиват с чукове бетона на Берлинската стена. След 20 години от вечерта на 9 ноември журналистът Рикардо Ерман, задал безобидния въпрос, разкрива, че преди брифинга е получил обаждане от висш функционер на социалистическата източногерманска партия, който го призовал непременно да зададе въпрос за закона за пътуванията. Един въпрос, подсказан от „приятел на приятел“, довел до падането на зловещата Берлинска стена.

181 гледания

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …