петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Бежанците – в центъра и на „Берлинале“

Бежанците – в центъра и на „Берлинале“

Остават още два дни до края на 66-ото издание на фестивала „Берлинале“.

Все още обаче не са съвсем ясни фаворитите за наградата „Златна мечка“, коментира най-актуалното от Берлин Жанина Драгостинова.

Тя припомни, че това е първият най-важен фестивал от категория А за световното кино, който определя тенденциите преди следващите – в Кан, Венеция, Карлови вари и Кайро.

Различното през 2016 г. е, че може би това е най-политически ангажирания досега фестивал, отбеляза Драгостинова.

На откриването кметът на града е припомни, че през 1951 г., когато е и първото издание на „Берлинале“, е била подписана конвенцията за бежанците в Женева. Факт, който за пръв път се подчертава в този контекст.

Според Драгостинова сред фаворитите е документалната лента на Джанфранко Роси „Огън от морето“, която разказва за бежанците, пристигащи в Лампедуза. Той няма политическа острота, а просто показва живота на местните, свикнали да виждат ужаса, отбелязва тя.

Друг силен филм, който печели симпатиите на публиката, е „Аз съм Неро“ на Рафи Питц, режисьор от ирански произход. Лентата разказва за мексиканските момчета, които се записват в американската армия и защитават страната с надежда така да получат зелена карта и да станат нейни граждани.

Вижте какво още разказа Жанина Драгостинова във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …