четвъртък , 14 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Бежанците в Германия – за миграцията и образованието

Бежанците в Германия – за миграцията и образованието

При голяма част от бежанци от Сирия има желание да продължат образованието си в Германия, има обаче и много неграмотни. Според последните статистики в страната са се регистрирали 770 хиляди бежанци, от които 60 хиляди са непридружени малолетни. Многобройните образователни инициативи се насочва именно към тази група бежанци.

Това коментира Красимир Стоянов, професор по философия и теория на образованието в университет в Бавария.

По думите му в германското общество има различни позиции по темата с бежанците – от крайно леви до крайно десни.

В последните седмици, като цяло канцлерът Ангела Меркел се ползва с мнозинство за предприетата политика спрямо бежанците, популярността ѝ се покачва отново, обясни Стоянов.

Той посочи, че образователните инициативи в Бавария за бежанци са основно интеграционни курсове, където освен немски език, се осъществява и запознаване с основните закони, конституцията, запознаване с основни ценности на обществото, както и приетите в бавария порядки – като например, да не се говори на висок глас на обществено място.

„Цялото общество се справя доста по-добре, отколкото се очакваше преди месеци“, отбеляза той.

„Хората, които идват от Сирия, имат много силна мотивация да се интегрират. Същевременно се наблюдава, че хората от Ирак имат желание да се върнат“, каза още Стоянов.

По думите му в момента в Германия се забелязва липсата на подготвени кадри, които да се занимават с интеграцията на бежанците. Паралелно с това се забелязва огромна вълна от доброволци, като дори е трудно човек да се запише като доброволец.

Повече за опита и практиките в Германия спрямо бежанците можете да видите във видеото:

Вижте също

Моделът „болница в болницата“- отговорът на набедените

След брифинга на прокуратурата за болниците от миналата седмица се повдигна въпроса за модела “болница …