четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Спорно за спорта / Без преструвки за „Левски“ със Стефан Софиянски, Веселина Томова, Голди и фенове на „сините“

Без преструвки за „Левски“ със Стефан Софиянски, Веселина Томова, Голди и фенове на „сините“

Без преструвки случващото се в „Левски“ коментираха в „Спорно за спорта“ Стефан Софиянски, Веселина Томова, Златин Тепсиев-Голди и фенове на „сините“.

„Има чувствителен спад в играта на „Левски“. Отборът трябва да има различна филосоия от тази, която има в момента, а по-рано я имаше безспорно. „Левски“ трябва да играе на „Герена“ за голова разлика, а навън за победа, както е било винаги. Сега имаме едни измъчени резултати с по 1:0, които затормозяват. Очевидно обстаовката в клуба се отразява на футболистите. А мен ме притеснява, че вече втори мач започваме с осем чуждени и трима българи. Сега най-запаленият левскар е Прохазка. Как да създадеш дух?! Независимо от колебливата позиция на Спас Русев, мисля, че ще се намери решение. Не може клуб с над 100-годишна история да се загуби по този начин и да изчезне“, каза Стефан Софиянски.

„Според мен се получи комплексен проблем. От една страна, трябва публика, за да има приходи, от друга страна, представянето на отбора не влече хората към стадиона. А на всичкото отгоре, акционерите от мажоритарните до миноритарните се постараха да вкарат проблем в левскарите, у всички, които обичат „Левски“, че просто това не може да не им се отрази. Това, според мен, е много тежко, защото един акционер трябва да носи отговорност не само на действията за собствения и на служителите просперитет, но и носи отговорност пред всички привърженици. Създава се паника, а това се отразява и на отбора, което затваря кръга“, изтъкна Златин Тепсиев, който е бивш шеф на НКП на „Левски“.

Стефан Софиянски пък бе категоричен, че „Левски“ не е във фалит. Отборът има задължения, но те са регулирани, разрочени са, по-голямата част са обезпечени. Прегледах и публично заявените цифри, които дават спокойствие, допълни той.

Според него, в настоящата критична ситуация някой трябва да успокои играчите и треньорите, да има даде сигурност поне до лятото, а след това ясно да постави целите пред клуба.

„Трудно можем да гоним първото място, но задължително трябва не само да се класираме за турнирите, а и да минем поне един или два кръга. Това означава и приходи. Ето шанс да се обезпечи бюджета и до края на годината“, коментира Софиянски.

„Не ми се иска „Левски“ да е зависим на политико-икономически интереси но има нещо безспорно – държавата и правителството в лицето на Бойко Борисов се опитваше активно да се намеси във футбола. Не казвам, че е лоша тази намеса, но като че ли намесата, която е дисбалансирана и не е еднаква за всики, доведе до това напрежение“, смята бившият столичен кмет и служебен премиер.

Всяко заиграване на политици с футболните клубове има контраефект, категоричен бе Тепсиев.

Моето  верую е, че „Левски“ е толкова голям, че не може политически да бъде обвързан. Вярвам, че всеки българин в сърцето и душата си избира за кого да гласува поради съвсем други обстоятелства, а не да се намесва във футбола и спорта, подчерта Голди.

В разговора се включи и журналистката Веселина Томова по скайп от Варна. Тя коментира защо Спас Русев си тръгна от „Левски“ и доколко сериозно е несходството в характерите с привържениците на „сините“.

„На мен ми звучи изключително наивно, смешно и подозрително, че 99% от медиите в България тиражират охотно версията, че г-н Спас Русев бил много наранен от феновете и затова си тръгвал от футболния клуб. За мен това е брутална лъжа“, подчерта Томова.

По думите ѝ истината е свързана с бизнес тежненията, дълговете и т.нар. бизнес практика на Спас Русев.

„Той не бяга от „Левски“, защото феновете са го накърнили, а защото има тежки финансови проблеми и не само с „Левски“. Това е обществена тайна за хората от бизнес средите и от политиката“, категорична е журналистката.

Тя посочи, че в момента срещу Русев се водят дела за дълговете му. Големите проблеми на Спас Русев идват от сагата БТК – „Виваком“ и това, което се върши там, допълни Томова и показа сигнал до прокуратирата от Дмитрий Косарев, твърдящ, че е истинският собственик на БТК, който съдържаинформация как се източва БТК заедно със Спас Русев.

Нямам идея дали е образувана проверка и е реагирал главният прокурор, каза Томова.

Наблюдавайки гузното бягство на Спас Русев от „Левски“, аз мога да го нарека човек, сложен там от определени кръгове, които са го използвали, каза журналистката и допълни, че самият Русев, според сигнала до прокуратурата, е фалирал и няма как да подсигури отбора.

Осигуряването на „Левски“ трябва да се случи до края на предизборната кампания. Политико-икономическите интереси, свързани с клуба, са огромни, отбеляза още Томова.

Мнението на гневните фенове на „сините“ след равния мач с „Локомотив Горна Оряховица“ за случващото се в клуба можете да видите в следващото видео:

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …