сряда , 23 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Честно Казано / Без лимити за ин витро: Ще стане ли репродуктивната медицина бездънна яма за злоупотреби
invitro

Без лимити за ин витро: Ще стане ли репродуктивната медицина бездънна яма за злоупотреби

Какви са възможните последици след решението на кабинета „Борисов“ 3 да свали лимитите в ин витро процедурите? Това коментираха д-р Явор Владимиров, специалист по репродуктивна медицина, в студиото на „Честно казано“ и проф. д-р Иван Козовски, който се включи по скайп от Варна.

Д-р Владимиров е начело на една от прочутите ин витро клиники в София с награди за научни постижения в областта си. Проф. Козовски получи прозвището „бунтар”, когато беше депутат от НДСВ, но клиниката му по ин витро процедури във Варна го направи национална знаменитост.

„Отпадането на лимитите е една стъпка в правилната посока. Бюджет от 10 или 12 млн. лв годишно е нищо“, коментира д-р Владимиров.

„Гарантът за похарчването на тези обществени средства трябва да самите пациенти, както и самото общество. В крайна сметка, има и държавни институции, които следят за правилата“, обясни медикът.

„Тези средства обаче няма да стигнат. Едно дете, което е желано и чакано дълго време, няма цена. 5000 лв не е достатъчна сума“, коментира специалистът.

„Медицинският въпрос е до каква степен и доколко е удачен броят на тези процедури според показателите на всяка пациентка“, заяви още д-р Владимиров.

„През целия месец юни ние реализираме кампания, в която всяка жена може да провери яйчниковия си резерв, защото се оказа, че при 10% от жените, менопаузата настъпва по-рано“, коментира още д-р Владимиров.

„5000 лв за едно ин витро е по-висока отколкото трябва. За сведение, в Германия се отпускат от държавните субсидии до 2000 евро. В България има 40 клиники за репродуктивна медицина, което е твърде много. Не е важен броят на клиниките, а резултатите от работата“, разясни в директното си включване от Варна проф. Козовски.

„При всяка една клиника трябва да има стандарт за успеваемост. Когато има малко на брой случаи, екипите не могат да правят проучвания, да инвестират в нови технологии“, допълни от своя страна специалистът по репродуктивна медицина.

Вижте целия разговор по темата във видеата!

Вижте също

LUBA_KOMENTAR

„Честно казано“ за равносметката преди парламентарната ваканция

Това е последното за сезона издание на „Честно казано” с Люба Кулезич по Би Ай …