понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Бетина Жотева от СЕМ: Как ще бъдат контролирани медиите на изборите

Бетина Жотева от СЕМ: Как ще бъдат контролирани медиите на изборите

Бетина Жотева, която е член на СЕМ, гостува в редовната рубрика на журналиста Полина Паунова и коментира темата за медийната регулация по време на изборите като посочи и резултати от анализа на мониторинг на СЕМ по време на президентските избори.

„По време на избори медиите канят политици, които са си платили. Факт е, че нашата медийна регулация изостава страшно много от технологиите. В западна Европа, в САЩ, в Канада се мисли и за медийните регулации. В България няма нито един ред регулация за интернет“, обясни Бетина Жотева.

„Сега отваряте сайт и виждате, че той е решил да подкрепя някоя политическа партия. А дали тази партия е платила или това е заради убежденията на хората. Медиите са частни и те могат да подкрепят когото искат. Но регулацията е свързана с това какви средства използваш и какво правиш срещу опонентите.

СЕМ е заимствал методиката на европейски регулатори. Ще наблюдаваме 41 медии – телевизии и радиа. Има и регионални, и национални медии. Избирани са по зрителска аудитория и влияние, което имат. Поканихме ги и им разказахме каква е нашата методология този път.

„Подписахме много важно споразумение с ЦИК. СЕМ не изпълнява функциите си, предвидени по закон, освен мониторинга. Всички сигнали за нарушения, които получаваме в СЕМ, се препращат към ЦИК. За президентските избори сме препратили около 30 сигнала към ЦИК. Това никак не е много“, обясни Жотева.

„Ще се следят платените и безплатни форми. Човек трябва да знае кое е репортаж, кое новина и кое е платен материал. Малко се размива информацията, а във вестниците е страшно“, посочи още тя.

„Големите кандидати и партии спазват правилата. По-малките се опитват да се възползват“, обясни Жотева. „Има заиграване със социологията – измислят се несъществуващи агенции или се преправят резултатите“, посочи още тя.

Ще се следи и как се отразяват темите – ЕС, НАТО, национална сигурност. Мониторингът започва от утре – 24 февруари и спира на обявяването на резултатите.

Никой от политиците и политическите партии не е проявил интерес към мониторинга за президентските избори. На сайта на СЕМ всеки може да направи запитване или да се информира.

„Най-отразяваните хора на президентските избори са Каракачанов и неговият партньор за вицепрезидент Явор Нотев – и в платена, и в неплатена форма“, обясни още тя и добави, че методиката е правилна и това, което е установил мониторинга, е вярно.

„Това го тълкувам като медиен интерес. Има 40 дни, в които медиите могат да обявят на сайтовете си тарифите за реклама. Условията за всички кандидати са еднакви“, подчерта Жотева. Тя показа и таблици с резултатите и заяви, че медийни пакети не трябва да се раздават на случайно направени организации.

СЕМ са сезирали ЕК и очакват отговор по казуса с Шоуто на Слави. „Сезирали сме ЕК, заради това, че е променен лиценза още в края на миналата година, тъй като вече не е шоу, а хибрид – политически коментари и анализи. Това е прецедент“, обясни още тя.

„Речта на омразата не се сипе от национален ефир, а от интернет. Националният ефир е запазен от езика на омразата. Хейтърите са в интернет и социалните мрежи“, категорична е Жотева.

„Нужни са много промени в закона за медиите“, посочи тя и добави, че тежък проблем е финансирането на медиите и трябва хората, които са на ефир да бъдат заставени да правят това, за което са на ефир.

Чуйте целия разговор с Бетина Жотева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …