петък , 22 юни 2018
Начало / Хайд Парк / Бетина Жотева и Татяна Буруджиева коментират седмицата в новото предаване „Хайд парк“

Бетина Жотева и Татяна Буруджиева коментират седмицата в новото предаване „Хайд парк“

Оставям с впечатлението, че БНБ са света вода ненапита, правили са абсолютно всичко и някой друг им е виновен – това коментира в първото издание на „Хайд парк“ журналистът и пиар експерт Бетина Жотева по повод публикуването на една от стенограмите за КТБ снощи.

Нейна събеседничка в премиерното предаване бе политологът Татяна Буруджиева, която отбеляза, че и преди, и след тази стенограма е имало други разговори, а прозрачността за даден процес означава да получим пълна информация за него. Според Буруджиева отварянето на стенограмата е пиар ход за различните институции, едната от които е БНБ.

Водещите и гостите се съгласиха, че в огласената стенограма се говори най-вече за политика и избори, вместо за банки и защита на правата на гражданите и вложителите. Те отбелязаха и думите на Иван Искров за „блокиране на дестабилизираните източници чрез среща с главните редактори“ – т.е. медиите пречат, поясни Жотева.

Гостите се съгласиха също, че е смущаващ фактът как ДАНС е работил от години по КТБ, но президентът Росен Плевнелиев казва, че е получил информация едва към момента на стенограмата. Борисов индиректно признава, че службите са влезли в банката и са я доубили, отбелязаха те.

Гей парадът

Двете гостенки коментираха и темата с гей парада, който се провежда този уикенд у нас.

Отстояването на правата и свободите трябва да се случва постоянно, категорична е Буруджиева, според която все още не сме се научили да уважаваме различието и да живеем с него, а дружелюбността ни към чужденците е прехвалена. Ние сме способни от един случай да генерализиране, на което сме се научили от политиката, смята тя.

Защо продължаваме да водим този разговор години наред, попита реторично Бетина Жотева. Това е нещо нормално в развитите демокрации, тези хора излизат и казват – аз съм различен, приемете ме, добави тя.

В най-свободната държава, срещу която т.нар. псевдо „пуритани“ викат – Холандия, когато говориш с управляващите, те ти казват – ние даваме право всеки сам да избира как да живее в рамките на закона, каза още тя.

Изборите във Великобритания

Изборите във Великобритания са много тежък удар за премиера Тереза Мей и за консерваторите, огромен шамар – особено когато сам си ги предизвикал, коемнтира Татяна Буруджиева. Промяната в настроенията от април досега тя обяснява с публичността. Референдумите не могат да се правят ей така на юруш, минимумът е шест месеца обсъждания, смята тя.

Политологът припомни, че на референдума са доминирали страховете и се е чувал само единият глас, като е липсвала рационалната сметка.

Бетина Жотева също припомни как много британци признаха, че не са разбрали за какво гласуват на референдума – но сега вече са разбрали и асоциират Мей и нейната партия с него. Атентатите също не помогнаха, добави Жотева, която призна, че „адски е набрала на Мей“. Тя припомни нейните критики и заплахи по отношение на Източна Европа, сравними с тези на Найджъл Фарадж.

Има една хубава новина от тези избори – че не сме голямото изключение, но докога ще си въобразяваме, че можем да произведем демокрация с неинформиран избор, да правим правителства, които много бързо хората престават да харесват, коментира още Буруджиева. Тя прогнозира, че британците и сега няма да бъдат доволни. Според събеседничката й предстоят тежки времена, които могат да върнат лейбъристите на власт.

Борисов и Меркел в Германия

Според Буруджиева Германия е доказателство за една системна политика, което е проблем за ЕС, тъй като не само тя, а целият ЕС трябва да е геостратегически партньор и играч. Мисля, че Меркел потвърди това, с което много се хвали премиерът ни – „дават ни се указания и ние ги следваме“, добави тя.

Според политолога подкрепата на канцлера Ангела Меркел за съдебна реформа и правова държава у нас е разбираемо, но проблемът е, че когато нещо започва да се случва, Европа го оставя на самите нас, а ние явно не умеем така. Нека да кажат кой вариант е по-приемлив, иначе няма да стане, смята Буруджиева.

Бетина Жотева вижда нещо много положително във визитите на Борисов в Германия и Франция. За първи път, откакто премиерът посещава европейски лидери, се чуват общностни послания – обща европейска армия, обща сигурност и ЕС да стане колективен член на НАТО, докато досега той винаги говореше само за България, посочи тя.

Буруджиева обаче отбеляза, че това са казвани в Европа неща, които той повтаря.

Чуйте целия разговор с двете дами:

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …